Saatko puolueetonta tietoa Lähi-idästä?

Olen pitkään pohtinut, miksi jotkut suomalaiset mediat, viranomaiset tai organisaatiot lähestyvät Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan liittyviä kysymyksiä liian varovaisesti.

Suomi on sananvapauden kärkimaa. Lehdistönvapaus on täällä aito toimintaa ohjaava periaate, toisin kuin monin paikoin Lähi-idässä. Minäkin saan kirjoittaa blogiani Iltalehdelle. Kiitos tästä.

Vaikka valtio ei harjoita sensuuria, olen sen sijaan usein pohtinut vaikuttaako asiantuntijan oma asennoituminen ja omat intressit tapaan, jolla Lähi-itään liittyviä kysymyksiä käsitellään.

Joitakin asioita hyssytellään ja toisia taas paisutellaan. Takana saattaa olla median oma toimintalogiikka, jossa kriiseillä ja pelolla on suuri sija. Välillä kuitenkin joudun oikein miettimään, miksi julkisuudessa on annettu virheellistä tai puutteellista tietoa. Tämä nimittäin saattaa johtaa ihmisiä harhaan tärkeissä asioissa.

Uskon, että niin kauan kuin reportteri, diplomaatti, neuvonantaja tai muu asiantuntija haluaa toimia objektiivisesti, ongelmilta vältytään. Sen sijaan jotkut asiantuntijat saattavat olla lähtökohtaisesti puolueellisia. Heillä saattaa olla vaikka taloudellisia intressejä tietyllä alueella, he sympatisoivat tiettyyn etniseen ryhmään kuuluvia ihmisiä, tai he tuntevat muuten itsensä sidotun tiettyyn kantaan.

Lähi-idässä yritetään aktiivisesti vaikuttaa länsimaiseen uutisointiin, mihin suomalaisen asiantuntijan tulisi osata varautua. Joidenkin maiden hallitsijat tekevät kaikkensa pysyäkseen vallassa, keinoja kaihtamatta. Yksi keino on, että näiden maiden viranomaiset yrittävät ostaa, lahjoa, houkutella ja vaikuttaa länsimaalaisiin vaikutusvaltaisiin ihmisiin, Suomea myöten. Tämän kaltaisten maiden diktaattorit haluavat antaa paranneltua kuvaa ulkomaille heidän hallitsemistaan maista, ja voivat yrittää sumuttaa tai hiljentää oikeita asiantuntijoita.

Suomalaiset asiantuntijat ovat onneksi perillä näistä jipoista ja osaavat pääsääntöisesti kääntää niille selkänsä. Jotkut avainhenkilöt sen sijaan saattavat esimerkiksi hankkia tietoja vain yhdestä lähteestä, tiedostamattaan tai tahallaan, vaikka muita samaan aiheeseen liittyviä tietolähteitä olisi saatavilla pienelläkin vaivalla.

En halua kirjoituksessani syyttää ketään tiettyjä henkilöitä tai organisaatioita, koska en ole media-alan asiantuntia enkä käräjäoikeudessa töissä. En epäile ketään, olen vain utelias.

Uskon kuitenkin, että Suomessa on olemassa ryhmiä jotka toimivat puolueettomaksi julistautuneiden organisaatioiden nimissä, mutta jotka suhtautuvat selvästi puolueellisesti Lähi-idän kysymyksiin. Tämän kaltaiset henkilöt antavat, tahallaan tai tietämättään, vääränlaista tietoa ja kuljettavat Suomea kohti mustavalkoisuutta.

Alan Salehzadeh

Kirjoitus on alunperin julkaistu 22.02.2015. Iltalehden blogissa.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s