Kuka on rasisti?

Rasisti ei ole se, joka tykkää omasta maastaan ja toivoo sille parasta. Se, että rakastaa omaa kulttuuriaan ja perinteitään ja toivoo niiden säilyvän ennallaan myös tulevaisuudessa, ei myöskään tee ihmisestä rasistia.

Mielestäni on täysin normaalia, ettei halua kotiinsa kurittomia vieraita, jotka sotkevat paikkoja ja häiritsevät omaa elämää. En minäkään halua sellaisia omaan kotiini. Tämä ei ole rasismia, vaan käytännön tosiasia.

Suomi on demokraattinen maa, jossa ihmisoikeuksia kunnioitetaan ja vähemmistöille pyritään takaamaan samat oikeudet kun kaikille muillekin. Jos joku ei halua, että tänne asettuu anti-demokraattisia ryhmiä jotka sortavat muita kansakunnan osia, on se mielestäni täysin normaalia eikä sitä tule sekoittaa rasismiin.

Samat säännöt kaikille

Minusta rasismia on se, että ei hyväksy muille mitä sallii itselleen. Huono käytös on aina tuomittavaa, kuka tahansa onkaan sen taustalla. Jos kansakunnan arvoja loukataan, tulee teko tuomita riippumatta siitä onko loukkaavana tahona kantasuomalainen tai maahanmuuttajataustainen ihminen. Tästä on pidettävä kiinni.

Rasismia on lisäksi se, että vihaa valmiiksi tiettyä ihmistä tai ihmisryhmää. Syitä vihaan voi olla monia, kuten ennakkoluulot, historialliset konfliktit eri ihmisryhmien välillä, tietämättömyys, henkilökohtainen riita, yleistäminen tai muu vastaava.

Varmasti me kaikki luokittelemme ihmisiä eri luokkiin tai lokeroihin. Koulutettu tai ei-koulutettu, hyvä- tai huonotuloinen, kaupunkilainen tai maalainen, paikallinen tai maahanmuuttaja, hienosta aatelissuvusta tai tavanomaisesta perheestä.

Rasismia voi laimentaa

Voidaan siis olettaa, että rasismia on meidän kaikkien sisällämme jonkin verran.

Miten voimme minimoida meidän rasistiset piirteemme?

Minusta ainakaan ei tarvitse pakottaa lapsiamme omaksumaan sokeasti mitään ideologiaa, vaikka itse ajattelisimme sen olevan paras. Monet uskonnot nimittäin asettavat alempaan asemaan seksuaalivähemmistöt, naiset, sekä muiden uskontokuntien edustajat tai uskonnottomat ihmiset.

Onkin mielenkiintoista, kuinka usein ajatellaan uskovaisten ihmisten olevan jollain lailla suvaitsevaisempia tai ”arvoiltaan pehmeämpiä” kuin ateistien. Tämä on suorastaan ristiriitaista, ottaen huomioon kuinka suurin osa uskonnollisista kirjoista sisältävät suoraan rasistisia kehotteita.

Turhaa vihaa ja ennakkoluuloja voi lisäksi välttää ihan vain ajattelemalla positiivisesti. Jos vihaa tiettyä ihmisryhmää joiden kanssa kuitenkin joutuu olemaan tekemisissä, tulee huono olo.

Uskontoon, rotuun, väriin, ulkonäköön tai yhteiskuntaluokkaan perustuvan rasismin loppumisesta hyödymme kaikki tällä maapallolla. Elämä voi loppua äkisti, vaikka nyt tämän kirjoituksen jälkeen. Sen takia ei tarvitse sekuntiakaan vihata erilaisia viattomia ihmisiä, jotka eivät loukkaa kenenkään oikeuksia.

Alan Salehzadeh

Kirjoitus on alunperin julkaistu 03.03.2015. Iltalehden blogissa.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s