Ydinasetta havitteleva Iran on suuri uhka rauhalle

Iran on pitkään ollut piikki länsimaiden lihassa, sillä maa muodostaa vakavan turvallisuusriskin Israelille ja koko Lähi-idälle. Jos konflikti Israelin kanssa äityy aseelliseksi, on kiista välittömästi kansainvälinen. Kun Rouhani valittiin Iranin presidentiksi 2013, monet huokasivat helpotuksesta. Lupasihan mies uudistuksia, pehmeämpää sisäpolitiikkaa sekä ennen kaikkea läpinäkyvyyttä ydinohjelmaan. Nyt, kaksi vuotta virkavalan jälkeen, näyttää yhä enemmän siltä että uudistuksia tai läpinäkyvyyttä ei ole luvassa. Iran on edelleen suurin yksittäinen uhka Lähi-idän ja erityisesti Israelin rauhalle.

Iranin ydinohjelma jatkuu kiistanalaisena

Vuonna 1979 Iranin sisäpolitiikka heitti kuperkeikkaa, kun maallistuneen ja lännen läheisen hallitsijan tilalle nousi vallankumouksellisissa tunnelmissa islamilaisia arvoja tiukasti ajanut Khomeini. Vallankumouksesta alkaen Iranin ulkopuoliset suhteet ovat olleet tulehtuneet melkein kaikkiin ulkovaltoihin, Kiinaa, Venäjää ja Pohjois-Koreaa lukuunottamatta.

Yksi suurimmista ongelmista piilee siinä, että Iran sekaantuu jatkuvasti naapurimaiden sisäpolitiikkaan. Maa rahoittaa ja aseistaa ääri-islamilaisia ryhmiä ympäri maailmaa, erityisesti Lähi-idässä mutta varmasti muuallakin. Iran tukee kaikki voimin Bashar al-Assadia Syyriassa ja Libanonin Hizbollahia sekä muslimiveljeskunnan puoluetta Egyptissä.

Iranin ykköstavoite on pitkään ja avoimesti ollut Israelin tuhoaminen. Toisena suurena vihollisena pidetään Yhdysvaltoja ja sen läntisiä liittolaisia. Iran tekee kaikkensa mustamaalatakseen vihollisiaan ja syyttääkin kaikista mahdollisista sisäisistä ja ulkoisista ongelmistaan Israelia ja Yhdysvaltoja. Viranomaiset antavat esimerkiksi julkisesti lausuntoja, jossa pyritään ”tieteellisesti” todistamaan kuinka kuivuuden kaltaiset luonnonkatastrofit ovat lännen aiheuttamia.

Tällä hetkellä kuitenkin Iranin vallanpitäjät haluavat varovaisesti lämmittää suhteitaan lännen ja erityisesti USA:n kanssa kahdesta eri syystä. Ensinnäkin Iran haluaa pysäyttää muuttoaallon, jonka myötä tyytymättömät ja usein korkeasti koulutetut kansalaiset muuttavat muualle asumaan vapaamman elämän toivossa. Toinen syy on se, että Iran haluaa ostaa lisää aika saadakseen ydinohjelmansa kuntoon.

Kumpi antautuu: Iran vai länsi?

Iran haluaa kehittää Venäjän ja Pohjois-Korean avittamana oman ydinaseensa ja nousta sitä kautta alueen sotilasmahdiksi. Irania motivoi hankkeeseen se, että Yhdysvalloilla ja Israelilla molemmilla on omat ydinaseet. Länsi haluaa tietenkin estää kaikin keinoin Iranin ydinasehankinnan. Neuvottelut ja keskustelut eri osapuolten välillä ovat jatkuneet vuosikausia tuloksettomina.

Nähtäväksi jää, kumpi osapuoli antautuu: Iran vai länsimaat. Käytännössä vaihtoehtoja on kaksi. Joko hyväksytään ääri-islamilaisen Iranin nousu ydinmahdiksi rauhaltaan kiikkerään Lähi-itään; tai sitten Iran luopuu ydinohjelmastaan.

Fakta kuitenkin on se, että länsimaat, Israel tai Gulf-maat (arabivaltiot) eivät missään nimessä halua nähdä Irania ydinasemaana. Pystyykö Iran itse Venäjän avulla kehittämään ydinohjelmansa? Tulevaisuus näyttää mitä tapahtuu.

Niin tai näin, Iranin kansa maksaa tämän kissa-hiiri leikin kustannukset. Tiukat taloudelliset ja poliittiset olosuhteet kiristyvät entisestään päivä päivältä. Poliittisten vankien teloitukset ovat lisääntyneet ennen näkemättömiin mittasuhteisiin ja kansa on ajettu ahtaalle.

Vaikutukset näkyvät myös maan rajojen ulkopuolella. Saamieni tietojen mukaan Iranin lobbaus lännessä, erityisesti EU:ssa ja Yhdysvalloissa, on viime aikoina lisääntynyt. Iran pyrkii vaikuttamaan vaikutusvaltaisiin ja avainasemissa oleviin tahoihin kaikkialla ja antamaan positiivisen kuvan Iranin hallituksesta länsimaalaisille. Iranin lobbaus on Suomessakin ollut aktiivista.

Ongelman juuret juontavat islamilaisvallankumoukseen

Ongelmat Iranin ja lännen kanssa juontavat islamilaisvallankumoukseen. Vuoden 1979 vallankumouksesta asti Irania on hallinnut ääri-uskonnollinen ryhmä raa’alla kädellä, aikaisemmin Khomeinin johdolla ja hänen kuolemansa jälkeen Khamenein johdolla. Vaikka Iranissa vaihtuu hallitus ja presidentti neljän vuoden välein, todellinen valta kuulu Khamenein läheisille. Hallituksen rooliksi jää lähinnä Khamenein linjauksien täytäntöönpano. Ajatollah Khamenei hallitsee maata pienen eliittiryhmänsä kanssa, jotka nimittävät itseään ”Jumalan maanpäällisiksi edustajiksi”.

Heti islamistien valtaannousun jälkeen Iranissa kiellettiin kaikki muunsuuntaiset poliittiset ryhmät, ajattelijoita teloitettiin, vangittiin, hiljennettiin tai pakotettiin poistuman maasta. Iranissa naisten, vähemmistöjen ja toisinajattelijoiden asema on huono. Koska vaalien kautta ei pääse muuttamaan valtajärjestelyjä, kansalaisilla on vain hyvin niukalti mahdollisuuksia vaikuttaa omaan kohtaloonsa.

Kenties uuden vallankumouksen myötä länsi voisi saada Iranista jälleen yhteistyöhaluisen liittolaisen, sillä nykyisellä valtajärjestelyllä mahdollisuus sovintoon osapuolten välillä näyttää heikolta.

Alan Salehzadeh

Kirjoitus on alunperin julkaistu 08.03.2015. Iltalehden blogissa.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s