Iranin ydinaseneuvotteluiden tuloksesta ei aihetta iloon

Barack Obama antoi juuri live-lähetyksessä puheen, jossa korosti Iranin ja lännen välillä käytyjen neuvottelujen onnistumista. Vaikka sopimusta ei vielä ole allekirjoitettu, ovat osapuolet päässeet sopuun siitä, mitä se tulee pitämään sisällään.

Tärkein Iranin tekemä myönnytys on, että kansainväliset tarkkailijat saavat aiempaa huomattavasti mittavammat tarkastusoikeudet kaikkeen uraanin rikastamiseen ja atomienergiaan liittyvissä asioissa. Tavoitteena on estää Iranin ydinasehankinta.

Saa nähdä, kuinka sopimukseen kirjattavat lupaukset toteutuvat. Tähän asti Iran on allekirjoittanut lukuisia YK:n sopimuksia aiheesta, mutta jatkanut niistä piittaamatta uraanin rikastamista.

Israelia huolestuttaa Iranin ydinasekysymys kenties kaikkein eniten. Vuonna 1981 Israel hyökkäsi Irakin ydinohjelmalaitoksiin kysymättä keneltäkään lupaa. Toistuuko tämä nyt Irania vastaan?

Niin tai näin, molemmilla Iranin suurvihollisilla eli Yhdysvalloilla ja Israelilla on omat ydinaseet. Iran on tähän asti käyttänyt miljardeja euroja ydinaseensa rakentamiseen ja on ollut sen eteen valmis kärsimään tiukasta talouskurista ja lukuisista kansainvälisistä pakotteista. Miten on mahdollista, että yhtäkkiä näin rakkaasta toiveesta luovutaan?

Aika näyttää, mutta itse suhtaudun Iranin aikeisiin skeptisesti.

Alan Salehzadeh

PS. Taustoja ydinasekonfliktiin voi lukea aiemmasta blogistani tai tutkielmastani Iran’s Domestic and Foreign Policies.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 02.04.2015. Iltalehden blogissa.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s