Suomi lähetti sotilaitaan Irakiin – Oikea askel jihadismin vastaisessa taistossa

Suomi päätti hiljattain lähettää 35 sotilasta kouluttamaan kurditaistelijoita Irakiin. Taasko tässä haaskataan verorahoja ja lähetetään turhaan suomalaisia kansainväliseen konfliktipesäkkeisiin sotimaan asioista, jotka eivät kosketa meitä?

Näin ei suinkaan ole asian laita. Sotilaiden lähettäminen on askel oikeaan suuntaan jihadismin vastaisessa taistossa. Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia, varsinkin kun ääri-islamisteilta ei olla turvassa Suomessakaan.

Kurdit taistelevat parhaillaan ISISin kaltaisia fundamentalisteja vastaan ja ajavat demokratianasiaa alueella. Kurdit Irakissa ja Syyriassa ovat yksi ainoista ryhmistä, jotka tarjoavat suojeluaan alueen kristityille ja muille vähemmistöille.

Heitä ovat tukeneet myös Yhdysvallat ja NATO esim. ilmaiskujen muodossa, koska kukaan ei halua nähdä ISISiä vallassa.

ISIS julistaa olevansa sodassa länttä vastaan. Olemme nähneet poliittisen islamin seuraukset Afganistanissa Talebanin ja Al-Qaidan vallan alla, Somaliassa Al-Shababin kautta sekä viimeaikoina Syyriassa ja Irakissa ISISin kautta. Lisäksi shariaa noudatetaan Iranissa ja Saudi-Arabiassa. Onko jokin näistä maista edesauttanut maailman kehitystä ja ihmisten hyvinvointia ääri-islamilaisen hallinnon alla? Me kaikki tiedämme vastauksen, ja siksi poliittiseen islamiin tulee suhtautua vaarallisena ilmiönä.

Nyt Suomi tarjoaa demokratian puolesta taisteleville kurdeille koulutusta ja strategista apua, ja antaa siten kansainvälisen panoksensa ongelman kitkemiseen. Suomi toimi oikein tarjotessaan osaamistaan avuksi. Se on ratkaisu, joka edistää maailmanrauhaa ja tuo vakautta myös meille Suomeen.

Vaikka askeleita oikeaan suuntaan on otettu, lisää olisi kuitenkin tehtävissä. Listasin alle joitakin seikkoja, joihin tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota jotta yhteiskuntamme säilyy turvallisena ja viihtyisänä:

  1. Ääri-islamistien karkottaminen heidän ihannoimiin maihin kuten Iraniin, Saudi-Arabiaan ja Somaliaan
  2. Suomessa tapahtuvan uskonnon opetuksen ja saarnojen sisällön tarkistaminen ja valvominen
  3. Uskonnollisten merkkien ja vaatteiden käytön kieltäminen kouluissa ja työpaikoilla
  4. Rasismin vastaisen työn lisääminen (muistetaan, että ongelma liittyy radikalisoitumiseen, eikä esimerkiksi maahanmuuttajiin tai tavallisiin muslimeihin)
  5. Uskonnollisten organisaatioiden rahoituksen vähentäminen sekä heidän ulkopuolisen rahoituksen alkuperän tiukempi tarkistaminen
  6. Tasa-arvon ja demokratian turvaaminen myös silloin kun se on tietyn kulttuuriperinteen vastaista; ja kaikille yhteiset säännöt esim. uimahalleissa, kouluissa ja rukousaikana
  7. Jyrkkiä islamilaiskantoja edustavien puhemiesten näkyvyyden vähentäminen suomalaismediassa. Usein keskusteluohjelmiin kutsutaan muslimeiden edustajaksi henkilö, joka on huomattavasti syvemmässä uskossa kuin yksikään keskivertomuslimi. Tämä lisää vastakkainasettelua. On samalla hyvä muistaa, että islamilaisissa maissa asuu runsaasti muita kuin muslimeja, esimerkiksi agnostikkoja, kommunisteja, ateisteja, juutalaisia ja kristittyjä.

Suomella on paljon kokemusta erilaisissa rauhanoperaatioissa toimimisesta, mm. viime vuosina Afganistanissa ja Libanonissa. Vastaavat toimenpiteet eivät ainoastaan tuo vakautta ja turvaa paikallisille asukkaille, vaan pitkällä tähtäimellä ne vähentävät myös länsimaihin kohdistuvaa jihadismin uhkaa.

Alan Salehzadeh

PS. Jos haluat lukea lisää jihadismista, kannattaa vilkaista aiempi kirjoitukseni Kuinka kitkeä jihadismi?

Kirjoitus on alunperin julkaistu 20.05.2015. Iltalehden blogissa.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s