Vinkkini uudelle hallitukselle

Suomi on pieni valtio, resurssimme ovat rajalliset, ja vaikutusvalta Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa on tällä hetkellä vähäistä. Oikeanlaisella toiminnalla meillä on kuitenkin runsaasti voitettavaa alueella, sillä Suomella on hyvä maine rauhanomaisena ja puolueettomana hyvinvointivaltiona.

Uusi hallitus on nyt muodostettu, tässä oma näkemykseni siitä minkälaisin keinoin Suomi saisi eniten hyötyä itselleen Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan suhteista niin taloudellisesti, poliittisesti kuin kulttuurisestikin.

Talous

Taloussuhteitaan Suomen kannattaa nyt erityisesti kasvattaa Irakin, Iranin, Saudi-Arabian, Kazakstanin ja Algerian kanssa. Näissä maissa liikkuu runsaasti rahaa, ja ne ovat oman alueensa suuria talouskeskuksia. Irakissa erityisesti Basran alue ja kurdialue vaurastuvat kovaa vauhtia. Miksi emme avaisi Suomelle vaikkapa uutta telakkaa esim. Pohjois- Afrikkaan tai Gulf-maihin? Paikan päällä on osaavaa ja edullista työvoimaa, tarpeeksi hyvä infrastruktuuri sekä mikä tärkeintä – yhä enemmän maksukykyisiä asiakkaita. Erityisesti suomalaiselle energiaosaamiselle, aseteollisuudelle, koulutusosaamiselle, teknologialle ja cleantechille olisi runsaasti kysyntää.

Ulkosuhteet

Suomen olisi hyvä säilyttää ja kasvattaa entisestään puolueettoman rauhanvälittäjän asemaansa alueen konflikteissa, ja osallistua rauhanneuvotteluihin ainakin Turkin, Irakin, Marokon ja Israelin osilta. Järjestämällä rauhankonferensseja ja ottamalla aktiivisemmin osaa konfliktinhoitoon, Suomi nostaa rauhanomaista brändiään ja saattaa tulevaisuudessa hyötyä taloudellisestikin hyvistä suhteista paikallisiin.

Uuden hallituksen olisi myös hyvä puuttua Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden ihmisoikeustilanteeseen, erityisesti uskonnollisten ja etnistien vähemmistöjen ja naisten oikeuksien toteutumiseen. Se luo maihin pysyvää vakautta.

Toinen seikka on ylimääräisten kustannuksien välttäminen. Suomi ei välttämättä tarvitse pysyvää diplomaattiedustusta Afganistanin kaltaisissa maissa, jossa asuu hyvin vähän suomalaisia ja jossa ei juuri käydä kauppaakaan. Sen sijaan edustustoja voisi avata uusille, talouskasvusta kohiseville alueille kuten Irakin kurdialueille tai Itä-Turkkiin.

Rauhanvälitys

Tällä hetkellä noudatetaan mallia, jossa valtio rahoittaa rauhanedistämiseen ja konfliktinratkaisuun erikoistuneita laitoksia. Nämä laitokset edustavat Suomea kansainvälisissä neuvotteluissa. Mielestäni parempi malli olisi, että Suomen hallituksesta joku oma henkilö osallistuu lisäksi itse neuvotteluihin jotta tietotaito ei keskity vain ulkopuolisille toimijoille.

Suomi hyötyy rauhanvälityksestä myös siten, että se saa niiden kautta otettua itselleen paremmin roolia suurten rahojen jälleenrakennusprojekteissa. Tällä hetkellä Pohjois-Syyriassa on aloitettu Kobane-kaupungin kansainvälinen jällenrakennus, jossa myös Suomella olisi paljon annettavaa.

Fundamentalismin vastainen sota

Suomen osallistuminen jihadimin vastaiseen sotaan Afganistanissa ja Irakissa on minusta askel oikeaan suuntaan, ja samalla tiellä tulisi jatkaa tulevaisuudessakin. Tämä tuo pysyvää vakautta alueelle, vähentää pakolaisten määrää sekä parantaa ihmisoikeuksien toteutumista alueella.

Maahanmuutto

Paras ratkaisu maahanmuuton suhteen on tukea ihmisiä mahdollisimman paljon omassa kotimaassaan. Se on huomattavasti kustannustehokkaampaa verrattuna siihen, että yksi ihminen perheineen aloittaa nollasta täällä Suomessa. Ja se on myös muutoin tehokkaampaa; samalla rahalla mitä menee yhden perheen kotouttamiseen Suomessa, voidaan auttaa satoja perheitä paikan päällä esimerkiksi rakentamalla sairaaloita tai kouluja. Apu saadaan myös paremmin kohdistettua sitä kipeimmin tarvitseville, joilla ei kuuna päivänä olisi varaa maksaa tuhansien eurojen salakuljetusta Eurooppaan.

Kulttuuri

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kulttuurista ihmisille tulee aina ensimmäisenä mieleen islam. Tämä minusta sikäli harmi, että alue on erittäin kirjava väestöltään sekä myös uskonnoiltaan, ja alueella on poikkeuksellisen rikas kulttuurihistoria. Sitä pidetään esimerkiksi nyky-sivilisaation tärkeänä kehtona. Suomen mediassa voisi useammin näkyä alueen ei-islamilaisia edustajia, kuten vaikka kristittyjä, juutalaisia, ezdejä, zarahustralaisia tai maallistuneita henkilöitä. Minusta olisi myös erittäin hienoa, jos ihmiset pääsisivät jollain lailla keskenään runsaampaan vuorovaikutukseen. Näin negatiiviset ennakkoluulot puolin ja toisin hälvenisivät ja tiukka islam vs. EU –tyylinen vastakkainasettelu myös.

Koulutus

Suomella on erittäin hyvä brändi koulutuksen huippuosaajana. Tätä osaamista tulee nyt myydä alueelle entistä hanakammin. Esimerkiksi Algeriassa välimatkat ovat aavikkoalueilla erittäin pitkiä ja osa kansasta elää nomadeina. Nämä luovat otolliset puitteet etäopetuksen liittyvän osaamisen myymiseen.

Tässä olivat omat vinkkini uudelle hallitukselle. Vaikka Leijonat eivät voittaneet finaalissa, uuden hallituksen leijonilla on kaikki mahdollisuudet voittaa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan poliittis-taloudellisessa kilpailussa.

Alan Salehzadeh

Kirjoitus on alunperin julkaistu 27.05.2015. Iltalehden blogissa.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s