Demokratia voitti teokratian

Turkin parlamenttivaalien tulokset on nyt julkaistu. Äänet jakautuivat seuraavasti puolueiden kesken:

AKP (Oikeus ja kehitys -puolue): 258 paikkaa, 40,8 %.

CHP (Tasavaltainen kansanpuolue): 132 paikkaa, 24,9 %.

MHP (Kansallismielinen toimintapuolue): 80 paikkaa, 16,3 %.

HDP (Kansan demokraattinen puolue): 80 paikkaa, 13,1 %.

Vaalit olivat historialliset. Niissä demokratia voitti teokratiaan.

Turkissa on ollut pitkään käytössä omituinen 10 prosentin kynnys, jonka mukaan minkä tahansa puolueen on saatava vähintään 10% kaikista annetuista äänistä. Muutoin se ei voi päästä hallitukseen, mikä sinänsä on jo outoa, mutta lisäksi kaikki sen saamat äänet mitätöidään ja ne lasketaankin pääpuolueen (AKP) hyväksi. Säännöstä voi lukea lisää täältä.

Tähän asti laki on estänyt sen, että suuretkaan vähemmistöt saisivat omaa edustustoaan parlamenttiin. He kun eivät välttämättä muodosta 10% väestöstä, vaikkakin olisivat väkiluvultaan merkittävät.

Nyt kurdien (Turkin suurin etninen vähemmistö) johtama HDP-puolue kuitenkin ylitti 10 prosentin kynnyksen ja pääsee parlamenttiin. Näin se murtaa AKP:n yksinvaltiuden, joka on kestänyt jo yli vuosikymmenen. Parlamenttiin tulee pitkään kaivattua moniäänisyyttä, mutta mikä tärkeintä, moni vähemmistö saa viimein oman edustuksen. HDP-puolue edustaa paitsi kurdeja, myös kaikkia muita vähemmistöjä. Siinä missä AKP on ajanut islamilaista politiikkaa ja ajanut toisinajattelijoita yhä ahtaammalle (Turkissa on raporttien mukaan maailman kolmanneksi eniten vangittuja toimittajia Kiinan ja Iranin jälkeen), HDP ajaa uskonnosta riippumatonta politiikkaa jonka retoriikka vetoaa maan maallikoihin. HDP:n johtajalle myönnettiinkin tällä viikolla kansainvälinen rauhanpalkinto demokratian pelottomasta edistämisestä.

HDP:n matka parlamenttiin oli kuitenkin kaikkea muuta kuin ruusuinen. Hallitseva AKP-puolue teki yhteistyötä armeijan kanssa luodakseen pelon ilmapiiriä erityisesti kurdialueille. Tästä esimerkkinä pari päivää sitten tapahtuneet pommi-iskut, joissa kolme kuoli ja satoja loukkaantui. Mittakaavaltaan pienemmistä rikkeistä on raportoitu paikallislehdissä ahkerasti, mutta ne eivät ole ylittäneet kansainvälistä uutiskynnystä.

AKP harmissaan

Vaalitulos oli murskatappio AKP:lle, jonka toiveena oli johtaa Turkkia yksivaltaisesti kohti entistä tiukempaa islamilaisuutta. AKP tavoitteli yli 50 prosenttia äänistä, sillä näin se olisi voinut yksin muuttaa perustuslakia ja muun muassa suoda presidentti Erdoganille lähes rajattoman vallan. Tältä onneksi pelastuttiin, mikä varmasti ilahduttaa laajasti etenkin eurooppalaista yhteisöä.

Vaikka HDP:n pääsy parlamenttiin oli jo voitto sinänsä, ei se vielä tarkoita sitä että puolue pääsisi hallitukseen. Jos HDP ja AKP muodostavat hallituksen, on mahdollista että Turkkia pitkään hiertänyt kurdikysymys ratkaistaan ja myös muiden vähemmistöjen asema pikku hiljaa paranee. HDP on kuitenkin antanut lausunnon, jossa ilmoitti ettei halua hallitukseen AKP:n kanssa. Toisaalta, jos AKP muodostaa hallituksen erittäin kansanmielisen oikeistopuolue MHP:n kanssa, voi olla että sota Turkin ja kurdien välillä kiihtyy. Maa myös todennäköisesti jatkaa islamisoitumistaan tässä tapauksessa. Kolmas vaihtoehto olisi, että AKP muodostaisi hallituksen nationalistisen mutta maallisen CHP kanssa. Tämä kuitenkin vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Lähiviikot näyttävät, minkälaisen uuden suunnan Turkin tähän asti ahdasmielinen politiikka saa. Vaikka HDP:n pääsy parlamenttiin ei ole kuin pieni välivoitto, ei voi muuta kuin todeta: Oi, mikä ihana jytky!

Alan Salehzadeh

Lisää taustatietoja Turkin vaalisysteemistä ja eri puolueista voi lukea aiemmasta kirjoituksestani.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 07.06.2015. Iltalehden blogissa.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s