Lähi-itä tarjoaa vakaita ja vauraita asumisalueita turvapaikanhakijoille

Sodat, huonot tulevaisuudennäkymät ja mahdollisuus paremmasta elämästä ovat ajaneet nyt jo miljoonan ihmisen maksamaan koko omaisuutensa salakuljettajille ja riskeeraamaan henkensä päästäkseen Eurooppaan. Laitonta ihmiskauppaa harjoittavat salakuljettajat ja heidän lahjomat paikalliset tullivirkailijat ovat rikastuneet mittaamattoman paljon. Eurooppa puolestaan rasittuu taloudellisesti, ainakin lyhyellä tähtäimellä, kun joutuu maksamaan ihmismassojen elatuksen ja byrokraattiset prosessit.

Tällä hetkellä suurin osa turvapaikanhakijoista tulee Syyriasta, Irakista, Pohjois-Afrikasta ja Somaliasta. Jos kysyt heiltä, olen varma että 90 prosenttia alueen väestöstä ovat valmiita muuttamaan Eurooppaan, mikäli heillä olisi siihen mahdollisuus. Konfliktialueiden lisäksi myös esimerkiksi iranilaiset, kiinalaiset, pakistanilaiset, afganilaiset, ja intialaiset olisivat sankoin joukoin valmiita muuttamaan Eurooppaan. Tai jos Suomi avaa itärajan huomenna, saadaan monta miljoona venäläistä.

Kysymys on tämä: ovatko EU-maat valmiita sallimaan kaikkien turvapaikanhakijoiden tulon? Jos vastaus on kyllä, EU-maiden olisi parempi tuoda kaikki pakolaiset viisumin kautta turvallisesti perille, eikä ruokkia salakuljettajien harjoittamaa laitonta ihmiskauppaa.

Tarvitsevatko EU-maat halpaa työvoimaa, kuten sairaanhoitajia, peruspalvelutyöntekijöitä jne.? Ratkaisu on helppo: EU:n lähettiläät voisivat rekrytoida paikan päältä sopivan osaamisen ihmisiä ja tuoda heidät työluvilla varustettuina Eurooppaan.

Vai haluavatko EU-maat sittenkin auttaa hädässä olevia ihmisiä? Siihenkin on helppo vastaus, eli tasokkaiden ja turvallisten leirien rahoittaminen konfliktien rauhallisilla lähialueilla.

Kaikilla ihmisillä on tarve elää rauhallisessa ja vakaassa ympäristössä. Siihen onneksi löytyy runsaasti mahdollisuuksia Lähi-idässä.

Esimerkiksi Syyrian kurdeja ja kristittyjä voisi sijoittaa Pohjois-Syyrian autonomiselle kurdialueelle. Syyrian sunni-arabeja voisi sijoitta määräaikaisesti Syyrian rauhallisille oppositioalueilla. Myös Turkissa, Libanonissa, Jordaniassa, Saudi-Arabiassa, Gulf-maissa jne. vakaissa ja vauraissa sunni-arabien asuttamissa maissa olisi sopivia sijoituskohtia kyseiselle pakolaisryhmälle. Syyrian alaviitteja voisi suojella Bashar- al-Assadin hallitsemilla alueilla tai heidät voisi siirtää Iranin tai Irakin shiia-alueilla.

Nyt Suomeen ja Eurooppaan tulee paljon turvapaikanhakijoita myös muualta kuin Syyriasta, esimerkiksi Irakista. Pohjois-Irak on ollut vuosikausia kurdien hallinnassa ja on 100 % rauhallista aluetta. Sinne voisi siirtää muualla Irakissa asuvia kristittyjä ja kurdeja. Irakin sunnipakolaisia sen sijaan voi siirtää esimerkiksi Etelä-Irakin rikkaalle ja rauhalliselle Basra-alueelle, tai muussa tapauksessa Gulf-maihin.

Somaliassa on kymmeniä kohteita jotka ovat rauhallisia ja joissa ei sodita. YK voisi sijoitta somalipakolaisia esim. rannikkoalueelle tai Somalimaahan. Libyassa ja Tunisiassa, josta nyt myös tulee paljon pakolaisia, löytyy runsaasti rauhallisia alueita.

Jos kansainvälinen yhteisö koordinoisi ja rahoittaisi osaltaan vastaavan kaltaista pakolaispolitiikkaa, olisi tilanne meilläkin huomattavasti vakaampi. Tärkeä rooli on myös konfliktien ennaltaehkäisyllä. Esimerkiksi Turkin sisäpoliittinen tilanne on huolestuttava, kun välit maan kurdivähemmistön kanssa ovat jälleen kiristyneet. Jos tilanteeseen puututaan ajoissa, voidaan estää aseellisen konfliktin paisuminen entisestään. Minusta EU:n ja kansainvälisen yhteisön tulee myös taloudellisesti tukea niitä lähialueiden maita, jotka ovat ottaneet vastuulleen miljoonia pakolaisia Syyriasta.

Tärkeää on myös turvapaikkapolitiikan muuttaminen niin, että se ei houkuttele tarpeettomasti ihmisiä. Jos haluamme tänne työvoimaa, on kaikille turvallisempaa käydä rekrytoimassa se paikan päältä. Jos haluamme suojella ihmisiä, ei oikea keino ole se että perheet riskeeraavat henkensä päästäkseen tänne, ja köyhemmät jäävät rannalle.

Alan Salehzadeh

Kirjoitus on alunperin julkaistu 12.09.2015. Iltalehden blogissa.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s