Pakolaiskriisin juuret ovat kansainväliset

Pakolaiskriisi ympärillämme käy edelleen kuumana. Ajattelin siksi jälleen nostaa esiin niitä voimia, jotka ovat ajaneet tilanteen tähän pisteeseen.

Melkein kaikki konfliktialueiden maat kuten Libya, Irak, Syyria, Iran ja muut ovat olleet vuosikausia jonkun suurvallan suojelussa. Suurvallat kuten Venäjä, Yhdysvallat, Kiina, Britannia ja Ranska ovat tukeneet maita ja heidän johtajiaan. Samalla he ovat itse hyötyneet taloudellisesti näistä suhteista. Tyypillisesti konflikteista on seurannut suurvalloille rahakkaita jälleenrakennussopimuksia. Esimerkiksi Yhdysvallat Irakin vapauttamisen/valloittamisen jälkeen vei aktiivisesti heti alkumetreillä kaikki tärkeät yritykset kauppakäynnille maahan, näin saatiin allekirjoitettua tärkeät energia- ja jälleenrakennussopimukset. Venäjä toimii samoin Syyriassa ja Iranissa.

EU:n pienemmät maat puolestaan eivät ole saaneet rahakkaita sopimuksia solmittua. Heidän roolinaan on ollut vain suurvaltojen jälkien siivoaminen, nettomaksaminen ja konfliktinhoito. Uskon, että Suomi hyötyisi lähemmästä yhteistyöstä Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kesken. Näin he saisivat palveltua myös omia intressejään sekä paremman mahdollisuuden tärkeisiin sopimuksiin viedä omaa osaamistaan jälleenrakentamisen ja konfliktinhoidon saralla.

Konfliktin lietsojia löytyy myös Lähi-idästä. Saudi-Arabia, Turkki ja Qatar tukevat ja johtavat sunnimuslimijärjestöjä ja vastaavasti Iran tukee shiia-järjestöjä. Näiden maiden tuen avulla toimii melkein kaikki ääri-islamilaiset järjestöt maailmassa. Jos halutan hallita tai kitkeä ääri-islamilaisuutta, oikea osoite löytyy edellä mainituista maista. Kansainvälisen paineen ja pakotteiden pitäisi kohdistua tiukemmin näihin valtioihin. Näin tilanne tasaantuisi myös niissä maissa, joista nyt virtaa pakolaisia Eurooppaan.

Myös Syyria ja Irak toivovat, että maastamuutolle tulee loppu. Maiden mediassa pohditaan päivittäin, kuinka erityisesti nuorten halua lähteä Eurooppaan saataisiin suitsittua. Pohjois- ja Etelä-Irak sekä Pohjois-Syyria ovat esimerkiksi erittäin vauraita öljyalueita, joka tarvitsee lähivuosina runsaasti työntekijöitä kasvavan talouden tarpeisiin. He ovat aidosti huolissaan tilanteesta ja miettivät kuumeisesti ratkaisuja sen hillitsemiseksi. Tahtotila on siis saman suuntainen kuin Suomella, ja tekemällä yhteistyötä kaaokseksi muuttunut tilanne saadaan pian hallintaan.

Alan Salehzadeh

Kirjoitus on alunperin julkaistu 12.09.2015. Iltalehden blogissa.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s