Turkin viisumivapaus on askel väärään suuntaan

Turkilla on ollut pakolaiskriisissä merkittävä rooli. Valtaosa Lähi-idästä tulevista turvapaikanhakijoista on kesästä alkaen kulkenut nimenomaan Turkin kautta, vaikka aiemmin maan rajat olivat tiukasti valvotut eikä sitä kautta päässyt helposti Eurooppaan.

Nyt Turkki vaatii EU:lta viisumivapautta ja 3 miljardia euroa rahaa, jotta se suostuu tiukentamaan rajavalvontaansa ja estämään turvapaikanhakijoiden sankkaa tuloa Eurooppaan. Lehdistötietojen mukaan Euroopan komissio on jo tehnyt Turkin kanssa alustavan sopimuksen, jossa luvataan 3 miljardin lisäksi viisumivapaus- sekä EU-jäsenyysneuvottelujen vauhdittamista. Astuakseen voimaan sopimus vaatii kuitenkin vielä EU-jäsenmaiden hyväksynnän.

Mikäli Turkki kokee olevansa strategisessa ylilyöntiasemassa on mahdollista, että uusia vaatimuksia ilmenee sitä mukaan kun ongelma pitkittyy. Erdoganin hallinto on pitkään harjoittanut melko totalitaarista valtiovaltaa ja vienyt maata kohti teokraattista muotoa, jossa islaminuskolla on kasvava rooli ja vastaavasti demokraattisia piirteitä hälvennetään. Turkilla on myös päällä vakava sisäinen konflikti maan kurdiväestön kanssa. Muun muassa näiden syiden vuoksi katson, että on harkittava tarkkaan muita vaihtoehtoja ennen kuin lähtee Turkin kanssa myönnytyksien tielle.

Mitkä ovat viisumivapauden seuraukset?

Turkin nykyisen hallituksen harjoittamaan politiikkaan kuuluu halu suojella etnisiä turkkeja ja läheisiä sukukansoja kaikkialla maailmassa, hieman kuten Venäjä tekee Ukrainassa. Tällä hetkellä kaikki turkin sukukansat kuten Kaukasian azerit ja turkmeenit saavat helposti Turkin kansalaisuuden. Mikäli Turkille myönnetään viisumivapaus, on otettava huomioon että myös nämä ryhmät pääsevät entistä helpommin EU:n alueelle.

Lisäksi usean Turkin naapurimaan kansalaiset, kuten iranilaiset, saavat matkustaa Turkkiin ilman viisumia. Jos he haluavat Eurooppaan, helpottuu heidän tulonsa huomattavasti nykyiseen verrattuna.

Maantieteellisesti Turkista vain hyvin pieni osa sijaitsee Euroopan puolella. Jos EU ryhtyy sallimaan rajanaapureiden pääsyn unioniin, olisi järkevämpää aloittaa niistä maista, jotka täyttävät kriteerit Turkkia paremmin.

EU-maiden tulee kyetä puolustamaan itsenäisesti omia ulkorajojaan. Jos EU suostuu Turkin vaatimuksiin vain sen takia, että se on ainoa tapa saada ulkorajamme hallintaan, on minusta motiivi väärä.

Erdogan on julkisuudessa sanonut, kuinka EU-maiden turvallisuus on tällä hetkellä käytännössä riippuvainen Turkista. Hän varmaan näkee tässä hienon tilaisuuden ajaa omaa agendaansa läpi. Näihin lukeutuu taloudellisten intressien parantaminen, EU-jäsenyyden edistäminen ja oman vallan kasvattaminen. Lisäksi hänen lausuntoihin sisältyy piiloväite: jos turvallisuus kerta on heidän käsissään, tarkoittaa se myös että heillä on halutessaan mahdollisuus muuttaa EU turvattomaksi.

Turkin ei tule saada uhkailun kautta vaatimuksiaan läpi EU:ssa. Meidän tulee itse saada omat ulkorajamme hallintaan, ilman että se on kolmannen osapuolen strateginen valttikortti ja syy ylimalkaisille myönnytyksille. Lisäksi olisi syytä painostaa Turkkia toimimaan demokraattisesti ja reilusti omassa sisä- ja ulkopolitiikassaan.

Alan Salehzadeh

Kirjoitus on alunperin julkaistu 17.10.2015 Iltalehden blogissa.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s