Isisillä menee huonommin kuin koskaan

Isis sai alkunsa Syyrian sisällissodassa vuonna 2011, kun haluttiin poistaa al-Assad vallasta keinolla millä hyvänsä. Turkki, Saudi-Arabia, Gulf-maat ja tietyt läntiset suurvallat antoivat tukensa ääri-sunni-muslimeille, sillä he taistelivat aktiivisesti al-Assadia vastaan. Ryhmä radikalisoitui entisestään, ja nyt se oli voimakas sillä oli saanut runsaasti aseita ja taloudellista tukea länneltä. Näin syntyi Isis. Myöhemmin Irakin sunnit, jotka olivat Saddamin kannattajia ja tyytymättömiä shiiojen hallitsemassa Irakissa, liittoutuivat myös Isisiin.

Isis pystyi valloittamaan itselleen laajoja alueita Irakissa ja Syyriassa raalla voimankäytöllään ja heille lahjoitettujen huippuaseiden turvin. Nyt järjestöllä menee kuitenkin huonommin kuin koskaan, sillä se on kokenut mittavia tappioita ja myös uusien taistelijoiden rekrytoinnit takkuavat. Heikentyminen saattaa olla syynä sen traagisiin voimannäyttöihin Pariisissa ja muualla.

Miksi Isis iskee nyt?

Isis kärsi valtavia tappioita sekä Syyriassa että Irakissa, ja he menettivät suuren osan hallitsemistaan alueista. Heitä vastaan taistelevien kurdien onnistui kansainvälisen yhteisön avulla kukistamaan heidät monilta strategisilta alueilta, kuten Al-Raqqan kaupungista Syyriasta ja Mousulin kaupungin ympäristön Irakissa. Tappiot ovat heikentäneet järjestöä huomattavasti.

Tappioiden jälkeen Isis on ryhtynyt tekemään iskuja siviilejä vastaan paitsi länsimaissa, myös Syyriassa ja Irakissa. He haluavat todistaa olevansa vielä olemassa ja pystyvänsä suureen tuhoon tappioistaan huolimatta.

Kiristyneeseen turvallisuustilanteeseen Euroopassa vaikuttaa myös harjoitettu ulkomaanpolitiikka. Jotkut suurvallat ovat tehneet virheitä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan politiikassaan. Libyan Gaddafin-hallinnon kaataminen on ollut suuri tekijä nykyisessä pakolaiskriisissä, sillä aikaisemmin maa kykeni kontrolloimaan omia rajojaan ja teki siinä mielessä hyvää yhteistyötä lännen kanssa. Nyt Libyan rajat vuotavat kuin seula, ja valtaosa Afrikasta tulevista turvapaikanhakijoista lähtevät nimenomaan Libyasta.

Venäjä toimii lyhytnäköisesti tukiessaan shiioja Irakissa ja Syyriassa, koska shiiojen ääri-liikkeet, osittain esimerkiksi Hashd al-Shaabi-niminen ryhmä, ovat jihadistien kaltaisia terroristijärjestöjä jotka tappavat siviilejä.

Uskonnollisten ryhmien tukeminen toisiaan vastaan on omiaan aiheuttamaan konflikteja Euroopassa, oli sitten kyseessä Isis tai muu terroristijärjestö.

Kuinka saada Isisin terrori loppumaan?

Isisillä on aktiivista ja järjestäytynyttä toimintaa myös Euroopassa. Tässä mitä kannattaisi tehdä terrori-iskujen ennaltaehkäisemiseksi:

  • Karkottaa terrorismin parissa puuhastelevat ihmiset Euroopasta
  • Valvoa ääri-islamilaisuuden puolesta puhuvia henkilöitä entistä tiukemmin
  • Tarkistaa moskeijoiden toimintaa tiiviimmin
  • Tukea Isisiä vastaan taistelevia tahoja Lähi-idässä, kuten kurdeja Syyriassa ja Irakissa
  • Painostaa Turkkia, Saudi-Arabiaa, Irania ja Qataria ottamaan askeleita demokratian suuntaan ja lakkauttamaan tukensa ääri-islamilaisille järjestöille
  • Parantaa tasa-arvoista kohtelua ja hälventää rasismia Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleita tavallisia ihmisiä kohtaan
  • Valvoa tiukemmin tänne tulevia turvapaikanhakijoita. On paljon sellaisia henkilöitä, jotka oleskeluluvan saatuaan matkustavat kotimaahan tapaamaan sukulaisia, vaikka väittivät että heidän henkensä on lähtömaassa uhattuna. Tällaisissa tapauksissa status pitäisi voida tarkistaa uudestaan ja tarvittaessa peruuttaa.

Ei kannata tukea mitään uskontoryhmää taisteluissaan toista vastaan, olipa kyseessä sitten shiiat tai sunnit, juutalaiset tai muslimit, tai katolilaiset ja protestantit. On hedelmällisempää edistää tasa-arvoa ja luoda edellytykset demokratian toteutumiselle.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 17.11.2015 Iltalehden blogissa. 

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s