Ovatko Isisin, Al-Qaidan ja muiden ääriliikkeiden edustajat muslimeita?

Vastaus on lyhyesti: kyllä. Kaikki edellä mainittujen järjestöjen jäsenet ovat muslimeita ja käyttäytyvät poliittisen islamin sääntöjen mukaisesti. Koraanin mukaan oikean muslimin täytyy ehdoitta noudattaa kaikkia Koraanin jakeita. Tietyt Koraanin yhteiskunnalliset ja poliittiset säännöt ovat sellaisia, että jos niitä noudattaa, profiloituu väistämättä fundamentaaliseksi äärimuslimiksi. Maltilliset muslimit eivät siis noudata kirjaimellisesti Koraania tai sharia-lakeja. He noudattavat ainoastaan hengellisiä suosituksia, mutteivät sotilaallisia, poliittisia tai taloudellisia osia. Jihadistiset ryhmittymät noudattavat kaikki poliittisen islamin sääntöjä.

Islamin kaksi pääsuuntausta ovat sunnilaisuus ja shiialaisuus, mutta suuntauksia on muitakin. Shiioilla ja sunneilla on kymmeniä eri radikaaleja ääriliikkeitä.

Al-Qaidan ja Isisin verkoston liittolaisryhmät ovat kaikki sunneja, sillä shiiat eivät voi koskaan olla al-Qaidan jäseniä. Shiiojen ääriliikkeitä puolestaan ovat Iranin hallituksen läheinen Ansar-e-Hezbollah, Iranin Islamilainen vallankumouskaarti, Mahdin armeija, ja jotkut Irakin Hashd al-Shaabin-ryhmittymät, sekä Libanonin Hizbollah. Ääri-sunnilaisten liikkeiden tukijamaat ovat sunniarabien hallitsemia, esimerkiksi Saudi- Arabia ja Qatar. Shiialaisten ääriliikkeiden tukijamaat ovat Iran ja Irakin shiiat.

Vaikka shiiojen ja sunnien ääriryhmittymät ovat yhtä vaarallisia ja keskeisiltä tavoitteiltaan samankaltaisia, he ovat toistensa vihollisia. Toisinaan yhteinen vihollinen (esim. Israel) saattaa kuitenkin saada nämä ääriryhmät tekemään myös yhteistyötä keskenään.

Poliittisen islamin fundamentalistit muslimiryhmät painottavat Koraanin fanaattisimpia jakeita. Äärimuslimit molemmilla suuntauksilla (shiiat ja sunnit) kannustavat muslimeita sotaan (jihad) Allahin puolesta. He pitävät velvollisuutenaan taistella kuolemaan saakka.

Islam tarvitsee renesanssin

Yli 90 prosenttia muslimeista ei hyväksy ääri-islamistien toimintaa ja on siitä vähintään yhtä peloissaan kuin länsimaissa. He ovat radikaaliryhmien ensimmäiset uhrit. Maltillisen islamin edustajat ovat rauhanomaisia ja he vastustavat poliittisen islamin tavoitteita.

Minusta islamin johtajilla on velvollisuus uudista islamia ajan mukaisesti, samalla tavalla kuin tapahtui kristinuskossa renesanssin aikaan, jolloin kirkon roolia yhteiskunnassa vähennettiin radikaalisti. Islamista tulisi lieventää tai poistaa poliittisia, taloudellisia ja hallinnollisia osia. Uskonnot ovat ihmisten kirjoittamia, sen takia ihmisten pitäisi pystyä muokkaamaan niitä tai päivittämään sisältöjä nykymaailmaan sopiviksi. Mutta vaikka oppeja lievennettäisiinkin, ääritulkinta mistä tahansa ideologiasta on aina vaarallista.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 17.12.2015  Iltalehden blogissa. 

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s