Ehdotukseni Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ongelmien ratkaisemiseksi

Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka on alueena mielenkiintoinen, sillä sen rajat piirtyvät jatkuvasti uudestaan. Siellä asuu paljon muinaisiin sivilisaatioihin lukeutuvia kansoja, jotka ovat pysyneet alueillaan tuhansia vuosia. Migraatio ja sodat sekä lännen piirtämät, toisen maailmansodan jälkeiset rajat ovat kuitenkin aiheuttaneet sen, että monet etnisyydet asuvat nykyään sekaisin samassa valtiossa.

Johtuen siitä sekä suurvaltojen globaalista politiikasta, alueella kytee ja puhkeaa jatkuvasti uusia konflikteja. Näin on ollut vuosikymmenestä toiseen. Tämä toisaalta takaa suurvaltojen aseteollisuudelle hyvät asiakkaat, ja toisaalta jälleenrakennusprojektien kautta saattaa olla myös muilla tavoilla tuottoisaa. Mutta kun ongelmia kytee, niiden liekit ulottuvat Eurooppaan saakka.

Konflikteista huolimatta pysyvän rauhan saavuttaminen alueella on kuitenkin mahdollista. Se edellyttäisi kuitenkin, että suurvallat tukisivat alueella rauhanprosesseja sekä sellaisia tahoja, jotka edistävät ihmisoikeuksia.

Diktaattorien tukeminen tulisi pikimmiten lopettaa, samoin kuin asekilpailu ja likaiset liittolaissuhteet. Sen sijaan tulee keskittyä naisten ja vähemmistöjen oikeuksien takaamiseen.

Paras tapa saavuttaa rauha on tukea liittovaltioiden tai valtioliittojen muodostamista, taaten näin kaikille uskonnollisille ja etnisille ryhmille tasavertaiset oikeudet. Uskontojen välisten konfliktien vähentäminen puolestaan vaatii uskontojen uudistamista sekä vanhoillisesta, tasa-arvon vastaisesta tulkinnasta luopumista.

Pysyvää rauhaa ei ole mahdollista rakentaa niin kauan kuin suurvallat lähestyvät Lähi-itää niiden taloudellisten intressien kautta, joita kaupankäynti Turkin, Iranin ja Saudi-Arabian kanssa tuo tullessaan. Sen sijaan päällimmäisenä tulisi keskittyä rauhan rakentamiseen. Mielestäni tähän on lännellä jonkinlainen velvollisuus, sillä heidän alkuperäinen rajojen piirtäminen ja liittolaissuhteet ovat niin monen konfliktin taustalla.

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ihmiset haluavat elää rauhassa ja osallistua globaaliin kehitykseen, ilman sotia tai fundamentalististen diktaattorien aiheuttamia paineita. Ehkä 2016 otetaan viimein pysyviä askeleita kohti konflikteista vapaata Lähi-itää.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 20.12.2015  Iltalehden blogissa. 

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s