Iranin ja Saudi-Arabian välisen konfliktin kiihtyessä Suomen kannattaa pysyä puolueettomana

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan konflikteissa uskonnolla on aina ollut tärkeä rooli. Myös Syyrian ja Irakin sisällissodissa sunnien ja shiiojen kiistoilla on keskeinen sija. Tuorein esimerkki shiiojen ja sunnien välisestä konfliktista on Iranin ja Saudi-Arabian välinen kiistely, joka kulminoitui shiia-johtajan teloitukseen Saudi-Arabiassa muutama päivä sitten. Tämä voi olla jälleen uuden, pitkittyvän konfliktin ensimmäinen askel. Teloitus on herättänyt shiialaisessa Iranissa mittavan massareaktion ja uhkailuvyyhdin.

Eilen sadat iranilaiset mielenosoittajat valloittivat Saudi-Arabian suurlähetystön Teheranissa. Lähes kaikki shiia-järjestöt ja –yhteisöt Iranissa ja Irakissa osallistuivat mielenilmauksiin Saudi-Arabiaa vastaan, ja moni uhkaili kostavansa. Myös maiden viranomaiset antoivat virallisia lausuntoja, jossa vannoivat kostoa ja nimittivät Saudi-Arabian kuningasta ”diktaattoriksi, jonka valtakausi saattaa pian päättyä”. Iranin hengellinen Khamenei totesi, että Jumala kostaa Saudi-Arabian viranomaisille.

On hyvä tiedostaa, että Iranin johtamat shiiat ja Saudi-Arabian johtamat sunnit taistelevat jo valmiiksi epäsuoranaisesti keskenään Syyrian, Irakin ja Jemenin konflikteissa, jossa he tukevat vastakkaisia osapuolia.

Shiaa-johtajan teloituksen myötä moni asiantuntija uskoo, että konflikti Iranin ja Saudi-Arabian välillä kehittyy entisestään ja saattaa jopa muuttua jälleen uudeksi sodaksi jo valmiiksi epävakaalla alueella.

Iranin ja Saudi-Arabian välisen konfliktin taustaa

Shiia- ja sunni-konflikteja on ollut islamin syntyajoista saakka, ja nykyään ne vaikuttavat keskeisesti eri muslimimaiden keskinäisiin suhteisiin ja ulkopolitiikkaan. Sunnilainen Saudi-Arabia ja shiialainen Iran ovat kovassa kilpailussa keskenään paitsi uskonnollisesti, myös öljyviennissä. Viime aikoina Saudi-Arabia on alentanut merkittävästi raakaöljyn hintaa, ja niin Iranin piti myös laskea sitä perässä. Iran syyttää siksi Saudi-Arabiaa keplottelusta ja likaisesta talouspelistä. Toisaalta raaka-öljyn pitkään jatkunut hinnanlasku kurittaa myös Saudi-Arabian taloutta.

Saudi-Arabia ei ole ollut tyytyväinen Iranin ydinneuvotteluihin suurvaltojen kanssa ja vastustaa kiivaasti Iranin kansainvälisten talouspakotteiden poistamista. Saudi-Arabian viranomaiset ovat monen kerran todenneet, että ovat valmiita tekemään yhteistyötä jopa Israelin kanssa Irania vastaan.

Shiiojen ja sunnien väliset taistelut näyttävät olevan Lähi-idän ikuinen vitsaus, koska molemmat osapuolet uskovat olevansa oikeassa. Sekä Iran että Saudi-Arabia useasti teloittaneet omia ”väärää suuntausta” edustavia kansalaisiaan.

Konflikti shiiojen ja sunnien välillä on juurtunut syvälle Lähi-idässä.

Iranin ja Saudi-Arabian kansainväliset suhteet

Irakin ja Iranin sodassa 80-luvulla sunnimuslimimaat, erityisesti Saudi-Arabia, tukivat Saddam Husseinia hänen taistelussaan Irania vastaan, ja shiiamuslimimaat ja -ryhmät puolestaan olivat Iranin liittolaisia.

Irakin sota (2003) oli poikkeuksellinen siitä, että Iran ja Saudi-Arabia liittoutuivat sunnihallitsija Saddam Husseinia vastaan koska Saddam Hussein oli molempien yhteinen vihollinen.

Syyrian, Irakin ja Jemenin konflikteissa Saudi-Arabia tukee ainoastaan sunniryhmiä Iranin johtamaa shiia-leiriä vastaan. Vastaavasti maailman shiiamuslimien johtaja Iran ja sen liittolaiset tukevat shiia-ryhmiä Syyriassa, Jemenissä ja Irakissa.

Suurin osa länsimaista tukee Saudi-Arabian johtama sunnileiriä, sillä ne ovat sunnien liittolaisia. Kiina ja Venäjä puolestaan tukevat Iranin johtamaa shiialeiriä.

Kenen puolella Suomi on?

Suomen sotilaat tässä konfliktissa ovat epäsuoranaisesti sunnileirin puolella, koska tukevat Irakissakin tiettyjä sunni-leiriin kuuluvia kurdeja. Suomen viranomaisten kannatta olla hyvin tarkkana ja varovaisia sen suhteen, että shiia – sunni-konflikti ei uuden kriisin myötä rantaudu Suomen islamin harjoittajien keskuuteen. Suurin osa uskontoa aktiivisesti harjoittavista muslimeista Suomessakin kuuluu jompaankumpaan leiriin, shiioihin tai sunneihin.

Suosittelen, että Suomen päättäjät pysyvät puolueettomina Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan konflikteissa ja päivittävät suhteitaan uudestaan niin, että tarkoituksella tai tiedostamattaan Suomi ei palvele kummankaan leirin intressejä näissä konflikteissa. Ne tulevat joka tapauksessa jatkumaan niin kauan kuin Iranin, Saudi-Arabian ja Turkin AKP:n kaltaiset fundamentalistiset hallitsijat johtavat Lähi-itään.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 20.12.2015  Iltalehden blogissa. 

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s