Selkeästi puolueellinen on parempi kuin leikisti puolueeton

Suurin osa Suomen poliittisista puolueista, julkisen vallan käyttäjistä, tutkimuslaitoksista ja mediasta on jakautunut hieman kummallisesti kahteen leiriin.

Riittää, että Putin yskäisee niin tietyt tahot täällä valmistautuvat jo vastatoimenpiteisiin ja haluavat rokottaa koko kansan, jotta olemme varautuneita Venäjän epidemiaan. Toisaalta taas jotkin muut ryhmät nimittävät systemaattisesti Obamaa suursaatanaksi, kaiken pahan alkulähteeksi, riippumatta aina hänen teoistaan.

Mustavalkoisuuden lisäksi on myös kaksinaismoraalia liikkeellä. Kansanedustajien keskuudessa osa irtisanoutuu voimakkaasti rasismista täällä kotimaassa, mutta ulkomaisissa (etenkin Euroopan ulkopuolisissa) konflikteissa tukee nationalistisia tahoja tai tiettyjä kansanryhmiä muita vastaan.

Media ei uutisoi tasapuolisesti siitä, mitä maailmalla tapahtuu, vaan siitä, mitä he itse haluavat nostaa esiin. Joidenkin maiden pieninkin roska havaitaan ja raportoidaan tarkkaan, kuten vaikka Venäjän suhteen. Toisten maiden löyhkäävät jätevuoret vain sivuutetaan epäolennaisina, kuten nyt Turkin suhteen.

Myöskään tutkijoilla ei aina ole puhtaat jauhot pussissa. Joissain tutkimuslaitoksissa sekä Suomessa että kansainvälisesti täytyy noudattaa linjaa, jossa rahoittajan ideologiaa lähellä olevat ihmiset ja ilmiöt pyritään aina esittämään mahdollisimman positiivisessa valossa.

On turha väittää, että tieto ympärillämme on objektiivista. Usein taustalla on jokin aate tai ideologia, jonka läpi sanoma suodatetaan. Tällaisia voi olla esimerkiksi isänmaallisuus, sosialismi, uskonnollisuus, luonnonsuojelu tai kapitalismi. Se ei sinänsä vähennä tiedon arvoa. Sen sijaan, että eri instanssit yrittävät näyttäytyä ns. puolueettomina, olisi selkeästi ilmoitettava, minkälaisten linssien läpi maailmaa katsoo. Esimerkiksi Ranskassa kaikki sanomalehdet ilmoittavat selkeästi oman maailmankatsomuksellisen kantansa. Kaksoisstandardit eivät koskaan ole hyvästä.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 07.01.2016  Iltalehden blogissa. 

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s