Presidentti Niinistö etsii ratkaisua väärästä osoitteesta

Tänään valtiopäivien avajaisissa pitämässään puheessa Niinistö peräänkuulutti tiukempaa kontrollia nykyiseen turvapaikkapolitiikkaan. Hän korosti, kuinka tärkeää on löytää ongelmalle yhteinen ratkaisu, ja toivoi että EU:lla olisi sen määrittämisessä keskeinen rooli.

Yksi tärkeimmistä tekijöistä turvapaikanhakijoiden määrän hillitsemiseksi löytyy kuitenkin EU:n ulkopuolelta, nimittäin Turkin sisäpolitiikasta. Seikka puuttui Niinistön puheesta.

Jos Turkin sisäpolitiikassa ei tapahdu muutoksia ja varsinkin jos se jatkaa rajavalvontansa höllentämistä kiristääkseen EU:lta rahaa ja muita etuuksia, voimme odottaa ensi keväänä kiihtyvää turvapaikanhakijoiden virtaan Eurooppaan.

Miksi Turkin rooli on niin keskeinen?

Valtaosa Lähi-idästä tulevista turvapaikanhakijoista on kesästä alkaen kulkenut nimenomaan Turkin kautta, vaikka aiemmin maan rajat olivat tiukasti valvotut eikä sitä kautta päässyt helposti Eurooppaan.

Aina viime kesään asti, Naton ykkösmaa Turkki oli hyvin yhteistyöhaluinen EU:n kanssa. Tähän yhteistyöhön kuului mm. tiukka rajavalvonta, jonka avulla salakuljettajien toiminta on ollut lähes olematonta. Turkin kautta ei aiemmin ole juurikaan tullut turvapaikanhakijoita Eurooppaan.

Mikä sitten muuttui?

Maata alati tiukkenevin ottein hallitseva AKP-puolue haluaa itselleen sellaisia etuuksia, joita se ei muuten tulisi saamaan. Turkki on havitellut EU-jäsenyyttä jo pitkään, mutta koska AKP kuljettaa maata yhä kauemmas jäsenyyskriteereistä (eli poispäin sanavapauden, demokratian ja tasa-arvon normeista), on se keksinyt uuden keinon kiristää itselleen jäsenyyteen kuuluvia etuja. Viisumivapaus on näistä hyvä esimerkki.

Antamalla rajojensa vuotaa, AKP:n hallitsema Turkki haluaa osoittaa Euroopalle mahtinsa. Siinä se on osittain onnistunut, sillä EU maksaa maalle sen vaatimat 3 miljardia euroa vastineeksi rajavalvonnan palauttamisesta entiselle tasolleen.

Nyt kaiken kansainvälisen painostuksen tulisi suuntautua Turkkia kohtaan, jotta se ei tässä vaikeassa tilanteessa pääse kipuamaan niskan päälle. Samalla tulee muistuttaa, että EU tuomitsee AKP:n teokraattiset, alati islamisoituvat hallitusotteet ja toistuvat ihmisoikeusloukkaukset.

On totta, että Turkki majoittaa suurimman osan Syyrian sodan pakolaisista. On kuitenkin hyvä muistaa, että AKP:n johtama Turkki itse aktiivisesti sotkeutuu Syyrian konfliktiin tukemalla kaikin voimin islamilaisoppositiota ja taistelemalla kurdeja vastaan, ja näin on mukana heittämässä bensaa liekkeihin.

Tietenkään turvapaikanhakijoiden äkillinen vyöry ei ole minkään tietyn valtion tai puolueen kokonaan aiheuttamaa, vaan taustalla on monenlaisia osatekijöitä. AKP-puolueen harjoittama politiikka on kuitenkin tässä niin kiistattomassa roolissa, että toivoisin päättäjien ottavan asian selkeästi esille.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 03.02.2016  Iltalehden blogissa. 

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s