Yhdysvallat ja Turkki ajautuneet poikkiteloille Syyriassa

Syyrian ”sisällissodassa” ovat aktiivisesti mukana lähes kaikki ne valtiot, joilla on omia intressejä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Alusta alkaen mukana ovat olleet myös Turkki ja USA. Maat ovat olleet sunni-leirin puolella, shiia-leiriä ja al-Assadia vastaan. Viime aikoina Yhdysvaltojen ja Turkin väliset suhteet ovat Syyriassa pahasti tulehtuneet. Syynä on maiden hyvin erilaiset tavoitteet Syyriassa.

USA haluaa syrjäyttää al-Assadin ja tuoda tilalle sellaisen hallitsijan, joka pystyy säilyttämään rauhan ja tasapainon eri uskontojen ja etnisten ryhmien välillä. Tärkein tavoite Yhdysvalloille on kuitenkin tuhota Isis keinolla millä hyvänsä. Sen takia maa tekee tiivistä yhteistyötä kurdien kanssa Syyriassa.

Turkin tärkein tavoite Syyriassa sen sijaan on tuhota kurdialueen itsehallinto. Turkin viranomaiset ovat huolissaan siitä, että jos Syyrian kurdit saavat virallisen itsehallintostatuksen, he tukevat Turkin kurdeja ja erityisesti PKK:n taistelijoita Turkkia vastaan. Lisäksi Turkin tavoitteena on nostaa al-Assadin tilalle sunni-hallitsija. Turkkia ei juuri kiinnosta, demokratisoituuko Syyria vai ei – tärkeintä tuntuu olevan toive siitä, että tuleva hallitsija olisi heidän aatteellinen liittolainen ja siten heidän ohjailtavissaan.

USA sen sijaan ei halua, että Syyriaan nousee vahva sunni-hallitsija, joka vaarantaisi maailman ja erityisesti Israelin turvallisuuden. Yhdysvalloilla on perinteisesti ollut hyvät suhteet sunni-leirin kanssa, ja viime aikoina liittovaltio on parantanut suhteitaan myös shiia-leirin johtajamaa Iranin kanssa.

USAn pyrkimyksenä on säilyttää rauha shiiojen ja sunnien välillä ja viedä eteenpäin omaa agendaansa alueella. Stabiili ja rauhallinen Lähi-itä on se, mitä USA tällä hetkellä yrittää rakentaa. Yhdysvallat tukee tällä hetkellä Syyrian kurdien itsehallintoaluetta – samaista, jonka Turkki haluaa tuhota. Syyrian kurdien edustusto avattiin tänään Moskovassa. Tavoitteena on avata lähiaikoina samankaltainen edustusto Washingtonissa, Berliinissä ja Pariisissa. Se osoittaa, kuinka vahvasti länsimaat tukevat kurdeja ja heidän itsehallintoaluetta.

Turkin presidentti Erdogan vaati hiljattain USAa valitsemaan puolensa: jos he ovat Turkin puolella, heidän on oltava Syyrian kurdeja vastaan. Turkin viranomaiset luokittelevat kurdit terroristeiksi. Tästä USA on eri mieltä, he näkevät kurdit vapaustaistelijoina ja myös tärkeänä voimana taistelussa islamilaisia terroristeja vastaan.

Erityisesti Turkkia ärsytti, kun viime viikolla Obaman erityislähettiläs vieraili Syyrian kurdialueella ja lupasi kurdeille lisää tukea Isisiä vastaan. Tämän jälkeen Turkin presidentti kutsui USA:n suurlähettilään puhutteluun. Se oli hyödytöntä, sillä USA korosti tapaamisen jälkeenkin että Syyrian kurdit eivät ole terroristeja ja että USA näkee heidät tärkeinä liittolaisinaan.

Turkin sisä- ja ulkopolitiikka on herättänyt runsaasti närää Euroopassa viime aikoina, ja kansainvälinen yhteisö on ollut todella huolissaan maan romuttuvasta ihmisoikeus– ja sananvapaustilanteesta. Saa nähdä, kauanko USA jaksaa tukea tärkeää Nato-liittolaistaan sen niskuroinnista ja huonosta käytöksestä huolimatta.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 10.02.2016  Iltalehden blogissa. 

Alan Salehzadeh

 

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s