Turkki synnyttää lisää pakolaisia

Jos Turkki saadaan lopettamaan sekaantuminen Syyrian sisällissotaan ja eritoten kurdialueelle, loppuu myös turvapaikanhakijoiden virta Eurooppaan.

Turkki ei ole tyytyväinen siihen, että Syyrian konflikti yritetään ratkaista neuvottelemalla. Se pelkää, että ratkaisu olisi jotain muuta kuin sille itselleen suotuisa. Tämän todistaa esimerkiksi se, että Turkki hyökkää jatkuvasti Syyrian ainoalle rauhalliselle alueelle, kurdien pitämälle vyöhykkeelle jossa elää kohtuullisen vakaissa olosuhteissa laaja kirjo syyrialaisia etnisyyksiä (arabit, armenialaiset, assyyrit, jezdit, kristityt, kurdit, muslimit). Kun Isis hallitsi kyseisiä alueita muutama vuosi takaperin, Turkilla ei ollut ongelmaa eikä se siksi myöskään hyökännyt alueelle. Rauhanomaisina pidettyjen kurdien vahva asema sen sijaan on sille liikaa.

Jos Turkki jatkaa politiikkaansa ja käyttää NATOn aseita sorrettuja kansoja vastaan, täytyy EUssa varautua turvapaikanhakijoiden tulvan jatkumiseen myös ensi kesänä. Turkille on oltava tiukkana, eikä sen saa nyt antaa kavuta niskan päälle. EU suostui maksamaan sille 3 miljardia avuksi pakolaiskriisiin, mutta ei tarvitse olla kummoinenkin analyytikko jotta näkee, että lisää vaatimuksia on pian luvassa. Jo ensimmäisestä rahaerästä sovittaessa Erdogan oli tyytymätön sillä häneltä vaaditaan kuitteja rahojen vastineeksi. EU haluaa näyttöä siitä, että rahat tosiaan menevät pakolaistilanteen ratkaisemiseksi eikä esimerkiksi Erdoganin perheenjäsenilleen. Erdogania tämä ärsytti suuresti.

Joka tapauksessa, EUn pitäisi ottaa Yhdysvalloista mallia ja olla tiukkana Turkin suhteen. USA on ärähtänyt vahvasti Turkille, huolimatta maiden vahvasta Nato-kumppanuudesta. USA painottaa toistuvasti tuomitsevansa Turkin sekaantumisen Syyrian sisällissotaan ja että kurdeihin tulee suhtautua liittolaisina, ei terroristeina. EUn tulee myös vaatia, että kansainväliset tarkkailijat päästetään Turkin ja Syyrian vastaiselle rajalle suitsimaan salakuljettajien toimintaa ja yleistä korruptiota.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 14.02.2016  Iltalehden blogissa. 

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s