Suuri vaalinäytelmä alkaa Iranissa

Suomessa tai Japanissa voidaan leuhkia sillä, että vaalien tulos on selvillä jo muutaman tunnin kuluttua äänestysajan päätyttyä. Meillä Iranissa voidaan ”leuhkia” sillä, että tulos on selvillä jo kauan ennen vaaleja.

Paikallisten keskuudessa on yleisesti tiedossa, että vaalien lopputulos suunnitellaan etukäteen ja äänestäminen on vain teatterinäytös. Tähän valmistaudutaan nyt, kun lähipäivinä järjestetään sekä parlamenttivaalit että myös Asiantuntijoiden neuvoston vaalit (eli Madžles-e-KhobreganAssembly of Experts of the Leadership).

Edelliset vaalit voitti ns. uudistusmieliset reformistit. Silloin nykyinen presidentti Rouhani astui valtaan. Nyt on taas konservatiivien vuoro voittaa. He tulevat voittamaan molemmat vaalit, se on päivänselvää jo nyt, koska ehdokaslistoille on hyväksytty kirkkaasti eniten konservatiiveja.

Ehdokasvalinnat tekevä elin on Guardian Council of the Constitution, joka on nyt estänyt monien ”reformistien” asettumisen ehdolle ja petaa aktiivisesti konservatiiveille voittoa. The Guardian Council of the Constitution koostuu 12 henkilöstä maan ylimmän hengellisen johtajan suosikkeja. He valvovat vaaleja ja valitsevat kaikki ehdokkaat islamin tasavallan periaatteiden mukaiseksi. Ihmiset voivat äänestää vain niiden ehdokkaiden keskuudesta, jotka the Guardian Council of the Constitution-elin hyväksyy.

Nukkevaaleistaan huolimatta Iranissa vallitsee käytännössä yksipuoluejärjestelmä, jossa maan sisä- ja ulkopolitiikkaa ohjaa ylin uskonnollinen johtaja Khamenei. Perustuslain mukaan Khamenei on vastuussa ”Iranin islamilaisen tasavallan politiikan yleisestä valvonnasta”. Nimellisesti puolueita on kymmeniä erilaisia. Kaikki ovat kuitenkin pakostakin uskollisia islamilaisen tasavallan periaatteille ja sen ylimmälle johdolle, ei oikeita eroja puolueissa ole. Ehdokkaat ovat kuin kananmunia – kuoret koristellaan hieman toisistaan poikkeaviksi, mutta sisältö on kaikissa sama.

Nyt valittava asiantuntijaneuvosto on tärkeä elin, joka pystyy valitsemaan Iranin seuraavan ylimmän johtajan. Nykyinen ylin johtaja Khamenei täyttää pian 77 vuotta ja hänen kerrotaan sairastavan syöpää. Hänen seuraajan nimeäminen saattaa olla pian edessä. Siksi kaikki, jotka ovat ehdokkaina asiantuntijaneuvostoon tällä kertaa ovat ylimmän johtajan läheisiä. Näin theGuardian Council of the Constitution haluaa varmistaa, että seuraava ylin johtaja jatkaa Khamenein linjalla.

Iranin poliittiset puolueet jaetaan kahteen pääryhmään: konservatiiveihin, jotka ovat uskollisia islamilaisen vallankumouksen perinteelle, ja reformisteihin (tai ”liberaaleihin”), jotka ovat vasemmisto-islamisteja. Heidän koalitiotaan johtaa nykyinen presidentti Rouhani. Molemmat ryhmät ovat islamisteja, työskentelevät Iranin islamilaisen tasavallan puolesta ja ovat uskollisia ylimmän johtajan tahdolle. Ainoa ero on heidän välillään on, että liberaalit uskovat hieman avoimemman yhteiskunnan pidentävän islamilaisen tasavallan elinikää. Konservatiiviset ryhmät ajattelevat tiukan islamin tulkinnan ja kansalaisten kurinpidon palvelevan paremmin islamilaista tasavaltaa.

Toinen ero ryhmien välissä on suhtautuminen ulkovaltoihin. Liberaalit ryhmät pystyvät (tietenkin ylijohtajan suostumuksella) parantamaan Iranin suhteita länsimaihin. Konservatiiviset ryhmät eivät halua avautua ulkovalloille, koska pelkäävät että lapsi menee pesuveden mukana ja vapauden tai myönnytyksien maku synnyttää vallankumouksen.

Iranin puolueet on luotu keinotekoisesti lämmittämään vaalitunnelmaa ja näyttämään maailmalle että Iranissakin on olemassa puoluejärjestelmä ja vapaat vaalit. Oikeat iranilaiset oppositioehdokkaat ovat kaikki maanpaossa tai istuvat vankiloissa. Mitään vapaita instituutioita ei ole, vaan kaikki kansalais- ja ammattijärjestötkin toimivat pakosta Islamilaisen tasavallan sääntöjen mukaisesti.

Käytännössä parhaimmillaankin iranilaiset voivat valita pahan ja pahemman välistä. Näissä vaaleissa Iranin kansa ei hyödy, koska kumpikaan ryhmä ei pysty tuomaan maahan demokratiaa, parantaa tasa-arvoa ja ihmisoikeustilannetta, vapauttaa poliittisia vankeja tai taata vähemmistökansojen tasa-arvoista kohtelua.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 20.02.2016  Iltalehden blogissa. 

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s