Monikulttuurisuus ei ole uhka

Monikulttuurisuus ja maahanmuutto rinnastetaan usein toisiinsa, jopa niin, että tietyt tahot leimaavat molemmat ilmiöt negatiivisiksi. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, mistä puhutaan.

Olipa turvapaikanhakijoiden tulosta mitä mieltä tahansa, monikulttuurisuus ei ole vaarallinen ilmiö. Se on suorastaan olemassaolomme pohja. Tämän tulisi jokaisen natsinkin ymmärtää.

Ihmiskunta ei koskaan ole ollut “monokulttuurinen”. Suomen asuttivat jääkauden jälkeen muualta tulleet kansat. Se on todennettavissa geenitutkimuksin. Saamelaiset olivat alkuperäiskansa, joista valtaosa on sittemmin sulautunut muualta tulleiden kanssa. Ennen kuin Suomi itsenäistyi nippa nappa 100 vuotta sitten, olimme vähemmistöetnisyytenä monikulttuurisissa Ruotsin tai Venäjän valtakunnissa.

Myöskään itsenäistyminen 1917 ei tehnyt Suomesta “monokulttuurista”. Tänne jäi omat kielelliset ja etniset vähemmistöt, kuten suomenruotsalaiset ja saamenkieliset – uskonnollisista vähemmistöistä puhumattakaan. Sitäpaitsi uskonnotkin ovat tuontitavaraa valtaosassa maailman maita.

Jos henkilö vastustaa monikulttuurisuutta, kielii se suuresta tietämättömyydestä ja ymmärtämättömyydestä maailmaa ja omia juuria kohtaan.

Monikulttuurisuuden hyväksyminen ei tarkoita sitä, etteikö maahanmuuttopolitiikkaa saisi kritisoida tai turvapaikanhakijoiden määrästä olla huolissaan. Olisi kuitenkin tärkeää vaalia monikulttuurisuutta ja siihen kuuluvia vähemmistöjen oikeuksia ja tasa-arvon periaatetta, vaikka maahanmuuton ehtoja haluaisikin tiukentaa. Nämä ilmiöt kun eivät ole suoraan kytköksissä toisiinsa.

Kannustan kaikkia, jotka haluavat elää “monokulttuurisessa” Suomessa luopumaan muissa kulttuureissa syntyneiden hyödykkeiden käytöstä. Näin voisi sinnitellä päivän tai kaksi, mutta käytännössä elämä olisi mahdotonta. Näin on helposti todennettavissa se, kuinka muut kulttuurit ovat rikastuttaneet Suomea ja kaikkia täällä asuvia.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 27.02.2016 Aamulehdessa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s