Turkki on saatava aisoihin

 

Viime kesäkuussa varoitin, että jos Turkki ei muuta linjaansa, saattaa maa suistua sisällissotaan. Valitettavasti mitään käännöstä parempaan ei ole tapahtunut, päinvastoin: maa ottaa kiihtyvään tahtiin askeleita väärään suuntaan.

Kurdit ovat julistaneet itsehallintoalueen Pohjois-Kurdistanissa (Turkin Kurdistanissa), jossa asuu noin 20 miljoona kurdia. Kurdit vaativat itselleen samoja oikeuksia kuin valtaväestölle. Vaatimuksista keskeisiä on lupa opiskella omalla äidinkielellä, olla mukana omia alueita koskevassa päätöksenteossa ja saada yhdenvertaiset oikeudet harjoittaa omaa kulttuuria kuin valtaväestö. On epätodennäköistä, että kurdit lopettaisivat taisteluitaan oikeuksiensa puolesta, ennen kuin Turkin valtio tekee heitä kohtaan selkeitä myönnytyksiä. Tästä ollaan kuitenkin kaukana.

Turkki ei halua, että kurdit voimistuvat, vaan pitää kynsin hampain kiinni assimilaatiopolitiikastaan. Turkin valtio pommittaa aktiivisesti kurdikaupunkeja Turkissa sillä seurauksella, että tuhansia ihmisiä on kuollut ja moni kaupunki on muuttunut täysin elinkelvottomaksi.

Itsehallintoalueen perustaminen vuonna 2016 pitäisi kuitenkin olla minkä tahansa kansan perusoikeus. Varsinkin kun tiedetään, että ensimmäisen maailmansodan jälkeen Turkki allekirjoitti kansainvälisen sopimuksen, jonka mukaan kurdeilla on oikeus perustaa oma itsehallintoalueensa. Sata vuotta myöhemmin ollaan yhä lähtöruudussa.

Kun yhdistetään islam ja nationalismi, seuraukset ovat tuhoisia. Erdogan antaa nyt suurta aihetta huoleen tavassaan hyökätä asein kurdeja vastaan sekä Syyriassa että Turkissa. Hänen hallintonsa tukee ääri-islamisteja ympäri maailmaa, haluaa supistaa naisten oikeuksia entisestään, rajoittaa lehdistön- ja sananvapautta ja viedä maata kohti teokraattista ja itsevaltaista poliittista järjestelmää.

Vaikka Suomessa ei juurikaan uutisoidaan Turkin kurdialueen tapahtumista, kansainvälisesti tilanne herättää voimakasta kritiikkiä. Kuluneella viikolla esimerkiksi Armenian ulkoministeri ilmaisi huolensa Turkin kurdien tilanteesta. Hänestä siellä oli tapahtumassa sama kuin aikoinaan armenialaisille – kansanmurha. Kansainvälisen yhteisön onkin nyt kiihdytettävä Turkin-vastaista painostustaan, jotta Erdogan saadaan lopettamaan tuhoisa käyttäytyminen.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 06.03.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

 

Turkin armeijan pommitukset ovat tuhonneet jo monta kurdikaupunkia. Kuva: ANF News

 

 

 

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s