Näin voidaan kitkeä terrorismi

Kun puhutaan terrorismista, tulee ensimmäisenä mieleen ääri-islamistiset ryhmittymät. Syystäkin, sillä he ovat olleet kaikkien viimeaikaisten eurooppalaisten terrori-iskujen takana. Eilisen Brysselin-iskun takana oleva sunnien Isis-järjestö lienee nykyisistä ryhmistä tunnetuin. Terroristiryhmiä on kuitenkin monia muitakin. Yhteistä kaikille ryhmille on, että heillä on vahvoja tukijatahoja, usein valtioita tai federaatioita, jotka poliittisista syistä rahoittavat niiden toimintaa. Esimerkiksi Iranin hallituksen läheinen Ansar-e-Hezbollah, Iranin Islamilainen vallankumouskaarti, Irakin Mahdin armeija, Libanonin Hizbollah ja jotkut Irakin shiiojen Hashd al-Shaabin-ryhmittymiä tukevat sekä Iranin että Irakin keskushallitukset, mutta myös Venäjä.

Shiia-sunni-konfliktilla on ollut tärkeä rooli Isiksen syntymisessä.

Radikaalit sunnimuslimit perustivat Isisin vastavoimaksi Irakin ja Syyrian shiiojen (joita myös Venäjä tuki) painostukselle. Nyt ryhmä on yksi maailman vaarallisimmista, ja meidän tulee tehdä kaikkemme sen kitkemiseksi. Oikea tie ei kuitenkaan ole shiiojen tukeminen. Jotkut ajattelevat, että näin saadaan voimatasapaino. Se ei kuitenkaan ole oikea lähestymistapa, sillä todellisuudessa monet shiiojen järjestöt ja niitä tukevat valtiot voivat olla yhtä vaarallisia kuin nykyiset sunniryhmät.

Miksi terroristiryhmiä tuetaan? Ääri-islamilaiset terroristiryhmät ovat hyviä pelinappuloita, jos haluaa synnyttää sekasortoa ja konflikteja alueella. Ääri-islamistit saavat hengellisen tuen uskonnosta, mutta taloudellisen ja aseellisen tuen diktaattoreilta ja muilta alueen päämiehiltä, aseteollisuudelta ja epäsuoranaisesti myös suurvalloilta. Jos tämän kaltainen tukeminen saataisiin loppumaan, ei terroristeille jäisi kovinkaan paljoa.

Kuinka kitkeä terrorismi?

Isis pohjautuu poliittiseen islamiin. Minusta islamin johtajilla on velvollisuus uudista islamia ajan mukaisesti, samalla tavalla kuin tapahtui kristinuskossa renesanssin aikaan, jolloin kirkon roolia yhteiskunnassa vähennettiin merkittävästi. Islamin uskonnollisista opeista tulisi lieventää tai poistaa poliittisia, taloudellisia ja hallinnollisia osia.

Joka tapauksessa pysyvää rauhaa ei ole mahdollista rakentaa niin kauan kuin suurvallat lähestyvät Lähi-itää niiden taloudellisten intressien kautta, joita kaupankäynti Turkin, Iranin ja Saudi-Arabian kanssa tuo tullessaan.

Diktaattorien tukeminen tulisi pikimmiten lopettaa, samoin kuin asekilpailu ja likaiset liittolaissuhteet. Sen sijaan tulee keskittyä demokratian ja vähemmistöjen oikeuksien takaamiseen

Lisäksi länsivaltioiden johtamat tuhoisat sotatoimet, joita olemme viime vuosina nähneet Libyassa, Irakissa, Syyriassa, Jemenissa, Afganistanissa jne., tulee lopettaa, ja tilalle miettiä rauhanomaisia prosesseja jotka tukevat demokratian toteutumista alueella. Länsimaiden tukemat sotilaalliset toimet ovat omiaan herättämään tietyissä paikallisissa väestöryhmissä kostonhalua.

Paras tapa saavuttaa rauha on tukea liittovaltioiden tai valtioliittojen muodostamista Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, taaten näin kaikille uskonnollisille ja etnisille ryhmille tasavertaiset oikeudet. Uskontojen välisten konfliktien vähentäminen puolestaan vaatii uskontojen uudistamista sekä vanhoillisesta, tasa-arvon vastaisesta tulkinnasta luopumista.

On myös tärkeää, ettei Eurooppa tue mitään uskontoryhmää taisteluissaan toista vastaan, olipa kyseessä sitten shiiat tai sunnit, juutalaiset tai muslimit, tai kristityt ja sunnit. On hedelmällisempää edistää tasa-arvoa, kuin suosia jotain tiettyä ryhmää.

Viimeiseksi suosittelen, että Suomessa tiukennetaan valvontaa sekä tänne tulevien turvapaikanhakijoiden että täällä asuvien islamilaisten ryhmittymien osalta. Terrorismin parissa puuhastelevat tulisi välittömästi karkottaa Euroopasta, ja täällä toimivien moskeijoiden toimintaa tulisi valvoa entistä tiukemmin.

Tärkeää on myös edistää meillä Suomessa tasa-arvoista, rasismista vapaata yhteiskuntaa joka jättää tilaa tavallisille, Lähi-idästä ja Afrikasta tuleville ihmisille löytää paikkansa tässä yhteiskunnassa.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 23.03.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s