Tiedettä vai uskontoa?

Tiede ja uskonto ovat monissa asioissa ristiriitaisia keskenään. Nykymaailmassa löytyy vieläkin valitettavasti runsaasti ihmisiä, jotka uskonnon nimissä eivät hyväksy ideaa evoluutiosta ja vastustavat yhteiskunnan modernisoimista sekä sellaisia yksilönvapauksia kuten aborttia tai ehkäisyn käyttöä. Kyseiset ryhmät haluavat, että yhteiskuntaa kehitetään uskonnollisten oppien mukaan, tieteellisten oppien sijaan. Näitä ihmisiä löytynee kaikista uskontokunnista, kokemukseni mukaan varsinkin muslimimaista. Ehkä yleistyksenä voisi ajatella, että mitä tiukemmin jokin uskonto istuu politiikassa, sitä vanhoillisempi valtio on uudistuksia ja tieteellistä kehitystä kohtaan.

Minusta on hienoa, jos ihmiset löytävät lohtua uskonnoista, enkä ole ollenkaan uskonnon harjoittamista vastaan. Sen sijaan on harmi, jos omaa uskonnollista vakaumustaan haluaa käyttää yhteiskunnan kehityksen hidastamiseen, tosiasioiden pimittämiseen tai tieteellisten saavutusten mitätöimiseen.

Toisinaan siis ristiriidat elämänkatsomuksen ja tieteen välillä voivat olla suuria. Henkilökohtaisesti olen aina tukenut valistuksellisia ihanteita, jossa järki asetetaan uskomusten edelle, ihmisiä kannustetaan kriittiseen ajatteluun ja kaikkia pidetään yhdenvertaisia. Joka tapauksessa, omat uskomukseni vahvistuivat, kun osallistuin yhdessä Jari Tervon kanssa Suomen Kuvalehden laajaan geenitutkimukseenArtikkelin mukaan ei ole olemassa erilaisia ihmisrotuja, vaan olemme kaikki polveutuneet muutamasta sadasta yhteisestä kantaäidistä. Tämä on hienoa muistaa nyt, kun rasismi kaikkialla voimistunut.

Tietenkin kasvatus ja kulttuuriympäristö muovaavat ihmisiä, eivät pelkät geenit. Sen vuoksi kannustan kaikkia, uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta, suhtautumaan avoimin mielin tieteeseen ja sen tuomiin läpimurtoihin.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 28.03.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s