Turkki vaatii pian lisää rahaa

Kuten tiedetään, viime vuoden turvapaikanhakijoista suurin osa tuli Eurooppaan Turkin kautta.

Alussa Turkin viranomaiset väittivät, että he eivät pysty kontrolloimaan tai estämään turvapaikanhakijoiden sankkaa tuloa Eurooppaan. Onkin jännää, että nyt kun maa saa EU:lta vaatimansa miljardit, yhtäkkiä rajavalvonta jälleen onnistuu saman lailla kuin ennen.

Olen lähes varma, että pian Turkki pyytää EU:lta lisää rahaa ja muita etuuksia vastineeksi siitä, että huolehtii omasta rajavalvonnastaan.

Viisumivapaus ja rahan lapioiminen Turkille ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa. Euroopan pitäisi itse pystyä suojelemaan omaa rajaansa, eikä jättäytyä tässä muiden armoille.

Euroopan unioni julkaisi viime viikolla Turkkiin liittyvän vuosiraportin, jossa vaati maata parantamaan ihmisoikeustilannetta ja lehdistönvapautta. Turkin viranomaisten vastaus oli, että heitä ei kiinnosta EU:n vuosiraportti eivätkä he aio edes lukea sitä.

Turkilla on velvollisuus sulkea rajansa, eikä pitäisi sallia maan käyttää turvapaikka-korttia EU:ta vastaan. EU:n ei pitäisi alistua Turkin vaatimuksiin, koska jos antaa sormen, uhkana on että koko käsi menee.

EU:n pitäisi pontevammin vaatia Turkkia parantamaan maan sisäistä ihmisoikeustilannetta, aloittamaan rauhanneuvottelut kurdien kanssa ja olemaan sekaantumatta Syyria, Irakin ja Armenian sisäisiin konflikteihin. Tämä rauhoittaisi koko aluetta merkittävästi. Turkkia nykyisin hallitsevan AK-puolueen harjoittama politiikan seurauksena islamistiset ääriryhmät ovat saaneet merkittävästi lisää valtaa alueella, mikä on merkittävä levottomuustekijä alueella.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 16.04.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s