Takatalvi iski USA:n ja Saudi-Arabian suhteisiin

Nyt puhaltavat ennennäkemättömän kylmät tuulet Saudi-Arabian ja USA:n aiemmin lämpöiseen suhteeseen. Yhdysvalloissa syytetään saudiarabialaisia virkamiehiä osallistumisesta syyskuun 2001 terrori-iskun valmisteluun. Saudivirkamiehet halutaan nyt USA:ssa oikeuden eteen. Saudit ovat vastanneet myyvänsä toisaalle yli 750 miljardin arvosta Yhdysvalloissa säilyttämäänsä omaisuutta, mikäli asiat viedään oikeuteen.

Mistä ongelmat ovat oikeasti peräisin? Miksi nyt USA 15 vuoden jälkeen syyttää saudiarabialaisia virkamiehiä?

Kuten tiedetään, Saudi-Arabia on ollut USA:n perinteinen liittolainen Lähi-idässä. USA:n tärkeät sotilaskohteet sijaitsevat Saudi-Arabiassa, ja maa sekä sen hallitsijat ovat nauttineet erityisasemasta USA:n silmissä. Irakin sodan aikana Saudi-Arabia tuki Yhdysvaltoja ja on myös muutoin antanut siunauksensa USA:n Lähi-idän politiikalle. Vastineeksi USA on sulkenut silmänsä Saudi-Arabian ihmisoikeustilanteelle ja ääri-islamistiselle hallinnolle. Kaiken takana on molempia hyödyttävät kauppasuhteet: amerikkalaiset tarvitsevat saudien rahoja ja öljyä, ja saudit tarvitsevat amerikkalaisilta huippuaseita.

Äkillinen ryppy rakkauteen syntyi, kun USA lämmitti alkukeväällä perinteisesti huonoja suhteitaan Iraniin. Shiia-islamilaista suuntausta edustava Iran on sunnilaisen Saudi-Arabian ykkösvihollinen, ja suhteiden lämpeneminen on ärsyttänyt saudeja suuresti. Tämän he ovat viestineet myös Yhdysvalloille. Ärsytyksen voi sikäli ymmärtää, että Iran ja Saudi-Arabia taistelevat epäsuoranaisesti toisiaan vastaan lukuisissa Lähi-idän konflikteissa Syyriassa, Jemenissä, Irakissa ja Libanonissa.

Kun Iranin ja USA:n väliset suhteet paranivat, Saudi-Arabian reaktio oli kova. Samassa silmänräpäyksessä saudit ryhtyivät lämmittämään suhteitaan USA:n kilpailijoiden, eli Venäjän ja Kiinan kanssa. Saudit myös lisäsivät Irania lähellä olevan Hizbollahin terroristilistalle ja lähti keplottelemaan öljyntuotannon kanssa, jotta öljyn hinta romahtaisi ja aiheuttaisi mahdollisimman suurta hallaa kilpailevien öljyvaltioiden (joihin Iran lukeutuu) taloudelle. Lisäksi saudit kieltäytyivät osallistumasta Syyrian ja Jemenin rauhanneuvotteluihin, koska Iran olisi ollut mukana. Näin niskoittelemalla Saudi-Arabia halusi lähettää viestin: Jos Yhdysvallat lämmittää suhteitaan Iranin kanssa, aikovat saudit puolestaan lähestyä Kiinaa ja Venäjää.

Suhteiden viileneminen näkyy muuallakin kuin talousrintamalla. USA ei ole halukas antamaan tukeaan Saudi-Arabian liittolaisille Syyrian ja Jemenin konflikteissa, mikä ärsyttää suuresti Saudi-Arabian hallitsijoita. Lisäksi Saudi-Arabiaa harmittaa, että USA ei tukenut Tunisian ja Egyptin entisiä diktaattoreja, jotka olivat Saudi-Arabian liittolaisia.

USA haluaa vakautta alueelle

Vaikka suhteet saudeihin ovatkin kiristyneet, ei USA halua polttaa siltojaan. Obaman hallinto tekee kaikkensa, jotta Saudi-Arabian virkamiehiä ei asetettaisi syytteeseen, sillä tämä saattaisi johtaa dramaattiseen välirikkoon, jolla voisi olla kauaskantoisia taloudellisia seurauksia.

Vaikka USA haluaa säilyttää suhteensa Gulf-maiden ja erityisesti Saudi-Arabian kanssa, ei se enää ole kiinnostunut noudattamaan saudien neuvoja Lähi-idän politiikassaan. Obaman hallinnon tavoitteena on säilyttää tasapaino Iranin ja Saudi-Arabian välillä ja täten pyrkiä stabilisoimaan alueen.

Viime päivinä Obama vieraili Gulf-maissa ja totesi, että USA tukee edelleen omia liittolaisiaan alueella ja ettei toivo Iranin sekaantuvan muiden alueen maiden sisäisiin asioihin. Samalla hän kuitenkin ehdotti, että muut Gulf-maat yrittäisivät parantaa suhteitaan Iraniin ja että kaikki sitoutuisivat rauhan edistämiseen Lähi-idässä.

Saa nähdä, jatkaako Obaman jälkeinen hallitus samoilla linjoilla Lähi-idässä vai ei. Tietenkään Saudi-Arabia ei ole siinä asemassa, että voisi sanella USA:lle miten sen tulee Lähi-idässä käyttäytyä, koska maan turvallisuus on pitkälle riippuvainen hyvistä USA-suhteista. En usko, että Saudi-Arabia haluaa tai edes pystyy elämään ilman USAn liittolaisuutta – toisaalta Obama on halukas lämmittämään suhteitaan avautuvan Iranin kanssa. Saa nähdä, mitä käy.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 24.04.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s