Onko ihmisillä oikeus olla rasisti?

Kaikki ihmiset ovat rasisteja jollain tavalla. Me kaikki luokittelemme ihmisiä eri luokkiin tai lokeroihin. Koulutettu tai ei-koulutettu, uskonnollinen tai ei-uskonnollinen, oman uskonnon edustaja tai sen ulkopuolella oleva, hyvä- tai huonotuloinen, ”Jumalan rakas tai hänen vihollinen tai kirottu”, kaupunkilainen tai maalainen, lihava tai laiha, paikallinen tai maahanmuuttaja, hienosta aatelissuvusta tai tavanomaisesta perheestä.

Erityisesti rasismin huipulla ovat ääri-uskonnolliset ja ääri-nationalistiset ryhmät, joiden kautta sodat, konfliktit ja suvaitsemattomuus syntyvät.

Joidenkin uskontojen oppimateriaalit toimivat kuten vihaa lietsova tehdas joka luo eri luokkia yhteiskuntaan. Suurin osa uskonnollisista kirjoista sisältää suoraan rasistisia kehotteita. Monet uskonnot nimittäin asettavat alempaan asemaan seksuaalivähemmistöt, naiset, sekä muiden uskontokuntien edustajat tai uskonnottomat ihmiset.

Rasismia on se, että vihaa valmiiksi tiettyä ihmistä tai ihmisryhmää. Syitä vihaan voi olla monia, kuten ennakkoluulot, historialliset konfliktit eri ihmisryhmien välillä, tietämättömyys, henkilökohtainen riita, yleistäminen tai muu vastaava. Rasismia on se, että ei hyväksy muille mitä sallii itselleen.

Jotkut ihmiset, Suomessakin, eivät pidä systemaattisesti esimerkiksi ruotsinkielisistä, venäläisistä, tai Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueen ihmisistä. Erityisesti karsastetaan muslimeja tai sellaisiksi epäiltyjä. On myös olemassa rasistisia tietyn poliittisen uskonnon edustajia, jotka lietsovat vihaa modernia ja sekulaarista tasa-arvoista yhteiskuntaa vastaan, vaikka he itsekin ovat vähemmistön asemassa ja heihinkin kohdistuu syrjintää ja rasismia. Tätä kutsun vähemmistön rasismiksi enemmistöä kohtaan.

Voidaan siis olettaa, että rasismia on jonkin verran meidän kaikkien sisällä. Miten voimme minimoida meidän rasistiset piirteemme?

Omasta mielestäni lapsiamme ei tarvitse pakottaa omaksumaan sokeasti mitään ideologiaa tai kulttuuria, joka synnyttää luokkayhteiskuntaa ja eriarvoisuutta, vaikka itse ajattelisimmekin sen olevan paras ja hyvä perintö esi-isiltämme.

Kenelläkään ei ole oikeutta toimia rasistisesti eikä polkea tasa-arvoa minkään kulttuurin nimissä.

Turhaa vihaa ja ennakkoluuloja voi lisäksi välttää ihan vain ajattelemalla positiivisesti. Jos vihaa tiettyä ihmisryhmää jonka kanssa kuitenkin joutuu olemaan tekemisissä, tulee huono olo. Viha ohjaa ihmisiä väkivaltaankin.

Uskontoon, rotuun, väriin, ulkonäköön tai yhteiskuntaluokkaan perustuvan rasismin loppumisesta hyödymme kaikki tällä maapallolla.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 07.05.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s