Turkki vajoaa syvemmälle totalitaariseen järjestelmään

Turkin parlamentti, jossa islamilainen AK-puolue on enemmistönä, on vastikään hyväksynyt uudet perustuslakimuutokset. Ne poistavat syytössuojan kansanedustajilta. Erityisesti valtaa pitävä AK-puolue, mutta myös äärinationalistinen MH-puolue sekä yli puolet CHP –puolueen kansanedustajista puolsivat perustuslainmuutoksia. Yleistyksenä voidaan todeta, että muutoksien puolesta äänestäneet ovat samoja turkkilaisnationalisteja, jotka vastustavat vähemmistöjen oikeuksia. Perustuslakimuutoksia ovat kritisoineet voimakkaasti USA ja EU.

Perustuslakimuutosten tarkoitus on lisätä AK-puolueen valtaa ja häätää parlamentista opposition kansanedustajat, erityisesti HDP:n edustajat (Kansandemokraattinen puolue). AKP:n ja ääri-nationalististen puolueiden mukaan HDP tukee kurdien oikeuksia. Tätä Turkissa nimitetään terrorismin tukemiseksi. HDP toivoisi, että Turkin kurdit saisivat itsehallintoalueita joissa voi opiskella omalla äidinkielellään. Vaikka EU on viime aikoina vaatinut Turkkia viisumivapauden vastineeksi muuttamaan terrorismilakejaan, joilla rajoitetaan tasa-arvoaktivistien ja etnisten vähemmistöjen oikeuksia, Turkki on toiminut päinvastoin eli koventanut otteitaan.

AKP:n johdolla Turkki vajoaa syvemmälle yksipuoluejärjestelmään. Turkissa islamistipuolue ja nationalistiset puolueet ovat yhdistäneet voimansa etnisiä vähemmistöjä ja demokratiaa vastaan. Kun yhdistetään islam ja nationalismi, seuraukset ovat tuhoisia.

Turkissa on tähän saakka lakkautettu kymmeniä kurdipuolueita ja heidän johtajiaan on vangittu. Turkki ei halua, että kurdit vahvistuvat, vaan pitää kynsin hampain kiinni assimilaatiopolitiikastaan. Turkin valtio pommittaa aktiivisesti kurdikaupunkeja Turkissa sillä seurauksella, että tuhansia ihmisiä on kuollut ja moni kaupunki on muuttunut täysin elinkelvottomaksi.

Presidentti Erdogan haluaa muuttaa maan perustuslakia siten, että presidentin valta laajenee. Erdogan sanoi hiljattain, että Hitlerin Saksa on esimerkki toimivasta hallinnosta. Erdogan näyttää haluavan itselleen valtion, jossa hän hallitsee Hitlerin tavoin.

USA:n ja EU:n tulisi jarruttaa Erdoganin pyrkimyksiä yksinvaltiuteen, muuten kaaos ja verenvuodatus leviävät Turkissa ja muuallekin. Silloin on jäljellä enää kaksi skenaariota:

  1. Maa ajautuu yhä syvemmälle sisällissotaan eli alkaa balkanisoitua tai syyriasoitua.
  2. Tapahtuu armeijan vallankaappaus.

Kaikkien kannalta paras ratkaisu olisi saada Erdoganin pyrkimykset aisoihin ja tukea demokratian toteutumista Turkissa.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 22.05.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Standard

Leave a comment