Kahden kielen vaatimus syrjii uusisuomalaisia

Vähemmistöjen oikeuksien kannalta on hienoa, että Suomessa on kaksi virallista kieltä. On pelkästään positiivinen asia, että vähemmistöt ja enemmistö osaavat toinen toisensa kielen. Suomessa kuitenkin viran tai työpaikan saaminen edellyttää usein molempien kotimaisten kielten sujuvaa hallintaa.

On eräs ryhmä, jota tämä kielivaatimus rasittaa erityisen paljon: maahanmuuttajat ja Suomen ulkopuolella koulunsa käyneet kantasuomalaiset. Minusta ei ole oikeudenmukaista vaatia muualla koulut käyneeltä samat kielitaitovaatimukset kuin kantaväestöltä. Työnsaannin kannalta vaatimus kahden kielen sujuvasta hallinnasta syrjii maahanmuuttajia ja Suomen ulkopuolella koulunsa käyneitä kantasuomalaisia, sillä heillä ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia saada työpaikkaa.

Tämä siitä huolimatta, että usein pätevyysvaatimus on vain nimellinen, sillä vain harva joutuu oikeasti työskentelemään molemmilla kotimaisilla kielillä. Olen asunut Helsingissä yli 10 vuotta (Suomessa vielä paljon kauemmin), mutta varsinkin pääkaupunkiseudulla on harvoin ollut tarpeellista käyttää molempia kieliä.

Minusta muualta tulleiden kannalta olisi hyvä, että heidän osaltaan poistettaisiin tai lievennettäisiin kahden kielen osaamisvaatimuksia. Näin ollen viran tai muun työpaikan saantiin riittäisi, että uusisuomalainen osaisi joko suomea tai ruotsia. Sitä paitsi maahanmuuttajat osaavat lisäksi omaa äidinkieltään ja usein myös englantia tai ranskaa.

Suomi on pieni maa, jolla on poikkeuksellisen kovat kielivaatimukset muualta tulleille. Toivon, että kaksikielisyydestä pidetään kiinni jatkossakin, mutta voisiko järjestelmän miettiä niin, että se ei ole syrjivä muualla koulut käyneitä kohtaan?

Kirjoitus on alunperin julkaistu 28.05.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s