Iranin suhteen kannattaa olla varuillaan

 

Tällä viikolla Iranin ulkoministerin johtama virallinen yritysdelegaatio vieraili Suomessa solmiakseen taloussuhteita paikallisiin yrityksiin. Iran onkin noussut varsinaiseksi EU:n suosikiksi, kun viime vuoden heinäkuussa se teki merkittävän sopimuksen länsimaiden kanssa liittyen omaan ydinohjelmaansa. Suomalaiset yritykset ovat nyt kilvan kiinnostuneita Iranin 80 miljoonan asukkaan markkinoista. Maassa tarvitaankin paljon suomalaista osaamista liittyen mm. cleantechiin ja terveydenhoitoalaan.

Vaikka Iran ottaakin askeleita oikeaan suuntaan, kannattaa muistaa olla sopivan varuillaan. Yrittäjien tulee tiedostaa, että taloussuhteet Iranin kanssa ovat riippuvaisia monista geopoliittisista tekijöistä. Ensinnäkin, mikäli Donald Trump tulee USA:n presidentiksi, voi hiljalleen parantuvat suhteet ottaa merkittävää takapakkia, koska Trump on Israelin ja Saudi-Arabian linjalla. Toisekseen lännen talouspakotteet Irania kohtaan saattavat tulla uudestaan ajankohtaisiksi, mikäli maa jatkaa sekaantumista Syyrian, Irakin ja Jemenin sisäisiin asioihin. On myös hyvin mahdollista, että Iranissa syntyy kapina, sillä ihmiset ovat pääosin tyytymättömiä diktaattoriseen islamistihallitukseen. Vallanvaihtoyritykset voivat synnyttää sekasortoa ja täten vaarantaa liiketoimintojen jatkuvuuden.

Jos yritys ojentaa kättä Iranille, on se sama kuin pyllistäisi Saudi-Arabialle ja Gulf-maille; maat ovat toistensa perivihollisia, mikä on hyvä liike-elämän piireissä tiedostaa. Myös Israel ja Yhdysvaltojen republikaanit eivät välttämättä katso hyvällä aktiivisia suhteita Iranin kanssa.

Iranin sisäpolitiikka ei ole muuttunut parempaan suuntaan siitä huolimatta, että ulospäin suhteet lämpiävät. U.S. Department of State:in mukaan vuonna 2015 Iran tuki terrorismia eniten maailmassa.Vaikka ”uudistusmieliset” voittivat molemmat keväällä pidetyt tärkeät vaalit (parlamentti sekä Asiantuntijoiden neuvosto), valittiin elinten johtoon konservatiivipuoltaedustavat johtajat. Näin varmistetaan, että valta pysyy tarpeeksi lähellä maan ylintä johtaa Khameneita.

Olen kuitenkin toiveikas sen suhteen, että viime kädessä hyvistä taloussuhteista hyötyisivät kaikki – sekä paikallinen väestö, joka saisi helpotusta työttömyyteen ja taloudellisiin paineisiin, että tietysti Suomi ja muut länsimaat, jotka voivat saada Iranista hyvän asiakkaan.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 02.06.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s