Donald Trumpin voitto miellyttäisi tiettyjä tahoja Lähi-idässä

Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trumpin ulkopolitiikkalinjaukset, erityisesti suhteessa Lähi-itään, ovat osittain tietyille ryhmille tervetulleita – esimerkiksi Israelille, Egyptille,

Jordanialle ja tietyille Persianlahden valtioille. Toisille, kuten Iranille ja tiettyyn pisteeseen asti Saudi-Arabialle, ne ovat uhkaavia.

Trumpilla on tiiviit suhteet aseteollisuuteen ja konservatiivista siipeä tukeviin suuryrityksiin. Trumpin islamofobiset lauseet ovat kaikille tuttuja niiltä ajoilta, kun hän julisti kieltävänsä muslimeilta pääsyn Yhdysvaltoihin siellä tapahtuneen ääri-islamistisen terrori-iskun jälkeen.

Trump tuomitsi Obaman Lähi-idän politiikan jyrkin sanoin kritisoimalla Libyan sotaa ja sanomalla, että Obama ei taistele tarpeeksi Isisiä vastaan ja eikä ole pystynyt kitkemään ääri-islamistia aineksia alueella, koska ei ole harjoittanut tarpeeksi tiukkaa politiikkaa. Mikäli Trump valitaan, hän on luvannut kitkeä terroristijärjestöjen tuotantotehtaan ja niiden rahavirrat tietyistä maista ja öljytuloista.

Trump ei ole ollut tyytyväinen Obaman tapaan neuvotella ydinsopimus Iranin kanssa ja nimitti sopimusta katastrofaaliseksi antautumiseksi islamistivaltiolle. Trumpin mukaan sopimus mahdollisti Iranille lisää vaikutusvaltaa alueella.

Trump uskoo, että Iranin vaikutusvallan levittäminen Lähi-idän alueella ei ole hyvä asia USA:n liittolaisille kuten Israelille ja tietyille Persianlahden maille. Hänen mukaansa Iranille ei tulisi sallia ydinteknologiaa eikä ydinasetta. Trumpin mukaan Obama teki virheen edesauttamalla sopimusta, joka sai Iranin kansainväliset talouspakotteet poistetuksi. Iran kuitenkin ”petti” Yhdysvallat tiivistämällä taloussuhteitaan Yhdysvaltojen sijaan EU-maiden kanssa.

Kaiken kaikkiaan Trump haluaa päivittää Yhdysvaltojen suhteita Lähi-idässä arabimaiden kanssa ja harjoittaa tiukempaa linjaa islamilaishallitsijoita vastaan, mikäli hän tulee valituksi. Hän haluaa myös estää Iranin alueellisen vallan kasvamisen.

Trumpin tiiviit suhteet tiettyihin konservatiivisiin ryhmiin ja Lähi-idän tiettyjen maiden lobbareihin ohjaavat hänen Lähi-idän politiikkaansa. Mikäli Trump valitaan presidentiksi, toteuttaako hän vaalikampanjansa ulkopoliittisia lupauksia vai ei? Tietyt lupaukset sotkevat Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan poliittisen kentän ja saattavat lisätä konflikteja. Toisaalta tietyt ryhmät Lähi-idässä, kuten Israel, Egypti, Jordania ja tietyt Persianlahden valtiot, uskovat hyötyvänsä Donald Trumpin voitosta.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 07.06.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s