Venäjän Rosatom rakentaa ydinvoimaloita Lähi-idässä kuin Saksa Lidlejä Suomessa

Venäjä kasvattaa vaikutusvaltaansa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa entistä enemmän. Itänaapurimme vaikutuspiiriin on perinteisesti lukeutunut Syyria, Iran ja Armenia. Syyrian sodan seurauksena Venäjän vaikutusvalta on levinnyt myös Irakiin ja Libanoniin, sillä maa tukee shiia-leiriin kuuluvia tahoja alueella. Nyt Venäjän vaikutuspiiri kasvaa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa Rosatomin rakentamien ydinvoimaloiden seurauksena erityisesti Egyptissä, Jordaniassa ja muualla.

Kuten tiedetään, Venäjä on rakentanut Iranille lukuisia ydinvoimaloita ja tukenut maata oman ydinohjelman kehittämisessään. Monien asiantuntijoiden mukaan tuki on ulottunut myös sotilaalliseen ydinohjelmaan. Viime vuonna Iran solmi ydinsopimuksen kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa, jossa se suostui luopumaan ydinteknologian kehittämisestä ja uraanin rikastamisesta sotilaallisiin tarkoituksiin. Silti monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Iran pyrkii edelleen rakentamaan oman ydinaseensa salaisissa laitoksissaan.

Tällä hetkellä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa on kova into ja halu rakentaa ydinvoimaa sillä verukkeella, että energiantarve alueella on kova (siitä huolimatta, että alue on tunnettu runsaista öljyvarannoistaan). Ydinvoimalaitoksia haluavat rakentaa ainakin Saudi-Arabia, Algeria, Turkki, Jordania, Egypti sekä Persianlahden kääpiövaltiot. Egypti myös ostaa halpaa energia Saudi-Arabialta ja Turkki Iranilta, eli akuuttia tarvetta lisäenergialle ei senkään suhteen ole.

Miksi sitten Lähi-idässä halutaan rakentaa ydinvoimaloita?

Lähi-itä on jakautunut paitsi shiia-sunni leireihin, myös niihin valtioihin jotka tukevat ydinasemaata Israelia ja niihin, jotka ovat sitä vastaan. Yksi tärkein tekijä ydinvoimabuumille on kilpavarustelu. Sunni-leiriin lukeutuvat maat Saudi-Arabian johdolla ovat sodassa Iranin johtamaa shiia-leiriä vastaan Syyriassa, Jemenissä ja Irakissa. Sekä Iran että Saudi-Arabia haluavat kasvattaa omaa valtaansa ja uskonnollis-poliittista vaikutuspiiriään alueella.

Persianlahden maat epäilevät, että ehkä Iranilla on ydinaseita tai ainakin aikomus kehittää ja rakentaa niitä Venäjän avulla. Sen takia hekin haluavat rakentaa mahdollisimman pian lisää ydinvoimaloita sekä kehittää ydinteknologiaansa.

Venäjä on solminut sopimuksia Iranin lisäksi Egyptin, Jordanian, Algerian ja joidenkin Persianlahden maiden kanssa ydinvoimaloiden rakentamisesta. Oma uskomukseni on, että monet näistä maista haluavat kehittää myös sotilaallisia ydinvalmiuksiaan.

Koska Israel on ydinasemaa, monet Israelin viholliset pyrkivät rakentamaan ydinvoimalan ja myös ydinaseita. Esimerkiksi Saudi-Arabialla on hyvät suhteet ydinasemaa Pakistanin kanssa, ja nyt maa kehittää yhteistyötään Venäjän kanssa.

Venäjän Rosatom rakentaa yhtä paljon ydinvoimaloita Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa kuin Saksa Lidl-myymälöitä Suomeen. Mutta onko se huono juttu? Siinä mielessä kyllä, että Venäjän ydinvoimahankkeet toteutetaan paikallisten diktaattorien pyynnöstä. Niitä ole tarkoitettu palvelemaan kansalaisten etua, vaan diktaattorien ase- ja valtakilpailun osaksi. Samalla Venäjä hyötyy taloudellisesti ja kasvattaa jalansijaansa alueella.

Ydinvoiman rakentamiseen liittyy aina paljon huolia, jotka liittyvät esimerkiksi ympäristöasioihin tai turvallisuuteen. Lähi-idässä nämä kysymykset korostuvat, kun tietää vaikkapa sen, kuinka altis maanjäristyksille alue on. Lisäksi terrorismi ei ole mikään vitsi – se on monessa maassa ”tärkein vientituote”, mikä tarkoittaa että hallitus enemmän tai vähemmän tarkoituksella rahoittaa terroristisiipiä omien poliittisten intressien kasvattamiseksi. En haluaisi nähdä sitä päivää, että islamistiterroristit saavat käsiinsä venäläisvalmisteisen ydinaseen.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 20.06.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s