Lähi-idän kuohunta tiputti tähden EU:lta

Vaikka Britannian EU-eroon on ehditty varautua virallisilla tahoilla, tuli se monille yllätyksenä ja Suomessa varsinkin pettymyksenä.

Nationalismin nousu, vaihtelunhalu, taloudelliset rasitteet ja poliittisen autonomian kaipuu ovat kaikki voimia, jotka vaikuttivat lopputulokseen. Silti uskon, että jos viime keväänä puhjennut pakolaisongelma oltaisiin kyetty hoitamaan EU:ssa tehokkaammin, ei lopputulos olisi ollut tämä.

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan sekasorto sekä siitä seurannut hallitsematon ihmisten vaeltaminen Eurooppaan rohkaisi brittejä sanomaan ”ei” EU:lle. Britit ajattelevat tai heidät peloteltiin ajattelemaan, että EU ei kuuntele tai täytä heidän toiveitaan eikä palvele heidän turvallisuuttaan. Vastaavat tuntemukset ovat yleistyneet kaikissa EU-maissa, ja merkittävin yhteinen nimittäjä on nimenomaan pakolaispolitiikka.

Saksan talous kasvaa jatkuvasti, ja heillä on ilmeisesti tarvetta edulliselle työvoimalle. Siksi Merkel on Erdoganin toivomusten mukaisesti johtanut EU:ssa sallivaa politiikkaa ihmisvaellusta kohtaan. Sen seurauksena ihmiset vaeltavat henkensä kaupalla salakuljettajien armoilla, sen sijaan että pakolaisille myönnettäisi hallitusti viisumeita kohdemaassa ja heidät tuotaisiin turvallisesti sellaisiin EU-maihin, jotka ovat valmiita heitä vastaanottamaan.

Koska ilmapiiri on niin kriittinen EU:lle ja populistipuolueiden kannatus kaikkialla nousussa, olisi EU-päättäjien nyt kiireen vilkkaan kyettävä tekemään sellaisia poliittisia päätöksiä, jotka sallivat jäsenmaiden itse päättää omaan maahanmuuttopolitiikkaan ja rajavalvontaan liittyvistä asioista. Nyt ainakin Ranskan ja Hollannin kansallismieliset puolueet ovat jo kilvan vaatineet omaa kansanäänestystään EU:sta.

Pikkuisen Suomen kannalta worst case scenario varmasti olisi, että yhteinen liittomme murentuisi ja jäisimme ilman vaikutusvaltaisia, eurooppalaisia ystäviä. En usko että Suomen intresseissä olisi irtautua EU:sta, vaikka täälläkin unionin politiikkaa kritisoidaan voimakkaasti. Se olisi Suomen geostrategisten intressien vastaista.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 24.06.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s