Turkki nöyrtyi anteeksipyyntöön

Turkki on ajautunut suureen sisä- ja ulkopoliittiseen ahdinkoon. Sen myötä maa yrittää nyt lämmittää katkenneita suhteitaan Israeliin ja Venäjään. Taustalla on halu saada tukea kurdien vastaiseen taistoon.

Turkin suhteet Israeliin romahtivat vuonna 2010, kun Israelin armeija tappoi turkkilaisaktivisteja, jotka haluaisivat rikkoa Gazan saartoa. Venäjän kanssa välit puolestaan katkesivat, kun Turkki ampui alas venäläisen hävittäjän marraskuussa 2015. Nyt Erdogan on jopa esittänyt Venäjälle virallisen anteeksipyyntönsä tapahtuman suhteen, vaikka alunperin kiisti pitkään, että mitään rikettä Turkin osalta tässä olisi tapahtunut.

Mutta mikä saa Turkin lämmittämään katkenneita suhteitaan juuri nyt? Sattuihan Israelin kanssa välirikko jo kuusi vuotta sitten. Toisaalta, tilanne oli silloin Erdoganille hyvin erilainen kuin nyt. Turkki oli silloin vahvassa asemassa, talouskasvu oli kovaa ja sillä oli vielä siihen aikaan hyvät suhteet naapureidensa kanssa. Myös kurdien kanssa käytiin lupaavia neuvotteluja. Erdoganilla ei silloin ollut mitään syytä liehitellä Israelia.

Miksi Erdogan sitten nyt on niin mielin kielin? Vastaus on helppo: se haluaa estää kurdien aseman voimistumista Syyriassa ja Turkissa.

Turkki ei ole tyytyväinen Syyrian kurdien federaation perustamiseen. Tästä todisteena on se, että Turkki on hyökännyt aseellisesti jatkuvasti kurdien pitämälle vyöhykkeelle. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut Turkin iskut, sillä Syyrian kurdifederaatiossa elää kohtuullisen vakaissa ja demokraattisissa olosuhteissa laaja kirjo eri etnisyyksiä.

Syyrian kurdeilla on USA:n ja Venäjän tuki ja myös Israelin hyväksyntä. Tämä ei tietenkään miellytä Turkkia. Myös Venäjä on suhtautunut Syyrian kurdeihin toistaiseksi positiivisesti. Kurdien edustusto avattiin Moskovassa hiljattain. Venäjän suhtautumisen kurdikysymykseen saattaa kuitenkin muuttua, mikäli maa parantaa suhteitaan Turkin kanssa.

Turkki yrittää Israelin kautta painostaa Yhdysvaltoja lopettamaan tukensa Syyrian kurdeille, perimmäisenä tavoitteenaan lakkauttaa kurdifederaatio. Se toivoo myös saavansa Venäjän puolelleen ja voivansa näin vaikuttaa Venäjän liittolaissuhteisiin Lähi-idässä.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 27.06.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s