Ihmetteletkö, miksi Isis on vielä puolustus- ja iskukykyinen kolmen vuoden jälkeen?

Monia ihmetyttää, miksi Isisin tuhoaminen on kestänyt niin pitkään – tuhosihan USA Saddam Husseinin ja Qaddafin vahvat armeijat ja poliittiset koneistot melkein viikossa. Myös Venäjä laittoi maan tasalle Tsetsenian lyhyessä ajassa. Mutta niin vaan Isis hallitsee alueita, omistaa moderneja aseita vieläkin ja on iskukykyinen lähes kaikkialla vielä 3 vuoden jälkeenkin. Isisin vastaiseen sotaan uponneet kustannukset ovat niin korkeat, että niillä pyörittäisi melkein Suomen kokoista valtiota. Mistä siis on kyse? Vastaus on helppo: Isis on kuin osakeyhtiö, jonka olemassaolosta monet hyötyvät.

Keitä ovat Isisin pelaajat?

Ideologisesti ääri-islamistiset ryhmät ovat melkein samanlaisia. Heidän tavoitteensakin on kutakuinkin sama: he haluavat perustaa islamilaisen ylikansallisen unionin eli khalifaatin, joka ulottuisi kaikkialle maailmaan.

Ääri-islamistit saavat hengellisen tuen uskonnosta, mutta taloudellisen ja aseellisen tuen diktaattoreilta, aseteollisuudelta ja epäsuoranaisesti myös joiltakin valtioilta. Jos tämän kaltainen tukeminen saataisiin loppumaan, ei terroristeille jäisi kovinkaan paljoa.

Monilla suurvalloilla ja islamilaisilla valtioilla on omia ääri-islamistisia ryhmiä, joita käytetään silloin tällöin tarvittaessa, edistääkseen omien intressien ja tavoitteiden toteutumista. Välillä kuitenkin mopo karkaa käsistä ja ääri-islamistit kostavat tukijamailleen, tai jättävät noudattamatta näiden ”käskyjä”. Tätä tapahtuu erityisesti silloin, jos he kokevat saavansa liian vähän tukea. Esimerkkejä on monia Afganistanissa, Irakissa, Pakistanissa, Algeriassa, Turkissa, Syyriassa ja Libanonissa. Mielenkiintoinen esimerkki on, että Isis on tähän saakka tappanut kaikki ulkomaalaiset vankinsa, mutta vuonna 2014 se vapautti 49 turkkilaisdiplomaattia Irakissa vahingoittamatta heitä.

Miksi ääri-islamistit eivät juuri koskaan iske Gulf-maihin tai Iraniin? 

Näitä maita taitaa suojella yhteinen uskonnollinen ideologia sekä raha, jota voi tarpeen tullen käyttää kriittisten tahojen lahjomiseen. Ääri-islamilaiset nimittäin sanovat taistelevansa kaikkia niitä vastaan, jotka ovat lännen liittolaisia. Kun ottaa huomioon, että lähes kaikki Gulf-alueen rikkaat öljymaat ovat lännen liittolaisia, voisi ihmetellä, miksei sinne juurikaan kohdistu terrorismiuhkaa.

Suurin osa ääri-islamistien ideologisista tai hengellisistä johtajista sekä taloudellisista tukijoita asuu Gulf-maissa, sen takia kyseiset maat saavat pääsääntöisesti olla islamisteilta rauhassa. Kuten tiedetään, onhan näiden maiden talous ja turvallisuus huippuluokkaa.

Miksi islamistien kannatus lisääntyy koko ajan?

Ääri-islamistit kasvattavat valtaansa ja kannatustaan Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, koska vasemmistoliikkeet, jotka ovat heidän vastavoimia, menettivät kylmän sodan päättymisen jälkeen runsaasti kannatusta. Nyt ääri-islamilaisilla ei ole enää vahvaa ideologista vastaparia.

Myös suurvaltojen suojelu ja tuki joillekin diktaattoreille lisää islamistien kannatusta, koska ihmiset ajattelevat että islamistien avulla he pystyisivät kaatamaan diktaattorit – tosin tietämättä sitä, että tosiasiassa diktaattorit ja islamistit toimivat käsikädessä.

Kolmas syy on se, että aseteollisuus ja jotkut suurvallat käyttävät ääri-islamisteja pelinappulanaan saavuttaakseen omat intressinsä aluemaissa. He saattavat esimerkiksi pelotella aluemaiden hallitsijoita sillä, että mikäli heillä ei ole suurvaltojen suojelua, muut tahot syöksevät heidät vallasta. Esimerkiksi Saudi-Arabiaa pelotellaan sillä, että Iran hyökkää. Näin motivaatio jatkuvaan asevarustautumiseen säilyy.

Isisin jälkeen?

On hyvin mahdollista, että Isisin kukistamisen jälkeen jotkut näistä tukijatahoista synnyttävät jonkin uuden terroristijärjestön eri nimen alla, koska näin he pystyvät paremmin varmistamaan omien intressiensä toteutumista Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Suurin osa muslimeista ei hyväksy ääri-islamistien toimintaa ja on siitä vähintään yhtä peloissaan kuin länsimaissa. Maltillisen islamin edustajat ovat rauhanomaisia ja he vastustavat poliittisen islamin tavoitteita. Tämä on hyvä pitää mielessä.

Irakin eiliset iskut siviilejä kohtaan osoittavat, että ääri-islamistit ovat valmiita tappamaan kaikki, jotka eivät ole heidän riveissään. Näin he tuhoavat tuhansien muiden ihmisten elämän saadakseen itselleen uskomuksen mukaan paremman elämän paratiisissa.

Ääri-islamilaiset ryhmät ovat hyviä pelinappuloita, jos haluaa synnyttää sekasortoa ja konflikteja alueella. Ikävä tosiaasia on myös, että sotateollisuus on pitkälle valmis osallistumaan tähän sirkukseen vain tavoitellakseen itselleen lisää voittoa.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 04.07.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Standard

Leave a comment