Epäonnistunut vallankaappaus vahvistaa Erdoganin asemaa entisestään

Eilen osa Turkin armeijaa yritti kaapata vallan Turkissa valloittamalla tärkeitä paikkoja kuten lentokentän, radio- ja tv-asemia sekä Istanbulin ja Ankaran strategisesti tärkeitä kohteita. Tänään melkein kaikki vallankaappaukseen osallistuneet on pidätetty tai vangittu. Miksi vallankaappaus epäonnistui?

Suurin syy lienee, että tähän kaappausyritykseen ei osallistunut koko armeija, vain ainoastaan osa. Ilmavoimat, merivoimat sekä suuri osa tiedustelupalvelusta ja maavoimista olivat Turkin presidentin puolella.

Vallankaappauksia on ollut Turkissa tuon tuostakin, eivätkä ne ole uusi asia Turkille. Armeija on tehnyt vallankaappauksia aina siihen asti kun Erdogan astui valtaan 2000-luvulla. Armeija sanoo olevansa Ataturkin periaatteiden suojelijoita ovat ja kannattavansa sekulaarismia Turkissa. Nyt heidän mukaansa Erdogan on vienyt maata liian uskonnolliseen suuntaan ja lisäksi on tulehduttanut ulkosuhteensa lähes kaikkiin mahdollisiin tahoihin. Se on todennäköinen syy, miksi armeija halusi kaapata vallan.

Erdoganin johtama AKP on islamilainen puolue, eli se ei ole demokraattinen vaan uskonnollinen. Vaikka puolueella on vankka kannatus maassa, on sen valtakausi jakanut kansakunnan voimakkaasti kannattajiin ja vastustajiin. Kannattajat kiittävät Erdogania talouskasvusta sekä siitä, että saavat vapaasti harjoittaa islaminuskontoa. Vastustajat pitävät puoluetta totaalisen epäonnistuneena sekä ulko- että sisäpoliittisella rintamalla. Mutta olisiko vastustajienkaan mielestä vallankaappaus ollut parempi vaihtoehto? Turkin armeija tunnetaan äärinationalistisuudestaan ja osallisuudestaan sekä armenialaisten että nyttemmin kurdien kansanmurhaan. Monen mielestä paras tie Turkille olisi demokraattisten elementtien vahvistaminen, ja tässä sekä USA että EU voisivat ottaa nykyistä merkittävämpää roolia.

Nyt kun vallankaappaus epäonnistui, selvä asia on, että AKP:n ja erityisesti Erdoganin asemat vahvistuvat entisestään ja presidentin yksivaltaisuus kasvaa. Jos kaappaus olisi onnistunut, olisi Erdogania luultavasti odottanut sama kohtalo kuin Morsille koitti Egyptissä.

Kansainvälinen yhteisö on Naton, USA:n ja EU:n johtajien suulla paheksuneet armeijan vallankaappauspyrkimystä ja sekaantumista politiikkaan.

Alla on kirjoittamani analyysi, joka avaa tarkemmin Turkin AKP:n ja vallankumouksien historiaa maassa.

TURKEY’S CURRENT CHALLENGES IN THE AFTERMATH OF THE ARAB SPRING

Kirjoitus on alunperin julkaistu 16.07.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s