Asia, joka kaikkien pitäisi tietää maahanmuutosta

Vaikka suurin osa kaikista maahanmuuttajista integroituu uuteen kotimaahansa kiitettävästi, on olemassa myös sellaisia, jotka eivät syystä tai toisesta integroidu. Tämä on maailmanlaajuinen ilmiö. Saatetaan jatkaa elämistä omien klassisten perinteiden ja tapojen mukaan useammankin sukupolven verran, joko tottumuksesta tai koska niitä pidetään parempina kuin kohdemaan kulttuuria.

Minusta, jos olemme muuttaneet länteen, on meidän velvollisuutena arvostaa ja noudattaa paikallisia tapoja. Tietenkään oman kulttuurin hienoista piirteistä ei ole tarpeen luopua, päinvastoin, osa hienoista asioista saa varmasti tarttumapintaa myös uudessa kotimaassa. Esimerkiksi Ranskassa paikalliset muslimit ovat lainanneet paljon hyvää reseptiikkaa ranskalaiseen keittiöön, ja nykyään tabouleh-salaatit tai merguez-makkarat kuuluvat kaikkien ruokavalioon.

Mutta fakta on se, että kukaan ei ole lähettänyt meille maahanmuuttajille kutsukirjettä Suomeen tai väkisin pakkosiirtänyt meitä Eurooppaan. Olemme itse vapaaehtoisesti tänne tulleet. Sen vuoksi meidän täytyy kaikkien haluta noudattaa paikallista lainsäädäntöä ja elää ympäröivän demokraattisen ja tasa-arvoisen kulttuurin normien mukaan.

Lähi-idän ja Afrikan maiden jotkut lait tai uskonnolliset säädökset eivät sovellu noudatettaviksi länsimaissa. Jos joku Lähi-idästä muuttanut esimerkiksi ajaa Suomeen sharia-lakia, miksi hän ei palaa seuraavalla lennolla takaisin kotimaahansa? Uusisuomalaiset ovat suomalaisia siinä missä muutkin, ja meidän tulee tukea suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ja tasa-arvoa.

Myöskään kantaväestön osalta viha, yleistäminen ja ennakkoluulot maahanmuuttajia kohtaan eivät edistä integroitumista. Päin vastoin, ne kaivavat kuilua eri ihmisryhmien välille.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 28.07.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s