Gülenistit ja heidän roolinsa Turkin vallankaappausyrityksessä

Fetullah Gülen nousi viimeistään Turkin vallankaappausyrityksen myötä kaikkien tavallistenkin suomalaisten tietoisuuteen. Viime viikolla uutisoitiin esimerkiksi siitä, kuinka Gülenin kannattajat (eli gülenistit) ovat anoneet turvapaikkoja Euroopasta. Toivottavasti kenellekään ei kuitenkaan muodostu kuvaa, että kyseessä olisi jonkin sorretun opposition edustajat. Päinvastoin, ennen viimeaikaista välirikkoa gülenistit ovat olleet nykyisen valtapuolueen, presidentti Erdoganin johtaman AKP:n parhaita kavereita ja aikeissaan aivan yhtä epädemokraattisia poliittisen islamin ajureita.

Sekä AKP että Fetullah Gülenin liike ovat poliittisen islamin asialla. Kyseessä ei ole demokratiaa ajavat tahot, vaan molempien yhteisenä tavoitteena on levittää sunni-islamia maailmalle ja kasvattaa turkkien vaikutusvaltaa neo-ottomanismin hengessä. He ovat tehneet vuosikausia yhteistyötä, ja iloinneet siitä, kuinka heidän ajamalla ideologialla on enemmän kannattajia kuin ”ottomaanien valtakunnassa aikoinaan asukkaita”. AKP-puoluetta ja Güleniä yhdistää halu levittää islaminuskoa niin sanotusti pehmein keinoin.

Gülenin liike omistaa lukuisia mediataloja ja tuhansia kouluja ympäri maailmaa. Kyseessä onkin laaja, globaali sunni-islamilainen verkosto, eikä suinkaan pelkästään Turkin sisäinen ilmiö. Gülen asuu itse Yhdysvalloissa, mistä käsin johtaa liikettään. Vaikka hän on toistaiseksi vakuuttanut suhtautuvansa myönteisesti länsimaalaisiin, näkee moni tutkija yhtäläisyyksiä Gülenin ja Iranin islamilaisen vallankumouksen takana olleen Khomeinin välillä. Myös Khomeini vakuutti olevansa avarakatseinen asuessaan Pariisissa, mutta kun hän palasi Iraniin tekemään vallankaappauksen, muodostui hänestä kerta heitolla verenhimoinen tappaja, joka teloitti satoja tuhansia ideologiansa vastaisia kansalaisia. Itse suhtaudun epäillen Gülenin vakuutuksiin siitä, että hän on länsimaiden ystävä joka suhtautuu myötämielisesti myös kristittyihin ja juutalaisiin. Historiassa moni vastaavia linjoja ajaneet ovat valtaan päästyään osoittautuneet todella epäsuvaitsevaisiksi muiden ideologioiden kannattajia kohtaan. Toivottavasti olen tässä suhteessa väärässä.

Joka tapauksessa, suuri ihmetyksen aihe on gülenistien rahoitus. Ilmaisten koulujen pyörittäminen vaatii vuosittain miljoonia euroja. Niissä opetetaan uskonnon lisäksi myös yleishyödyllisiä aineita, kuten vaikka englantia. Kaiken toiminnan tarkoituksena on kuitenkin levittää gülenistien nk. ”pehmeää” islam-tulkintaa sekä lisätä Turkin vaikutusvaltaa maailmalla ja kerätä Fetullah Gülenille lisää kannattajia. Koulut eivät eksplisiittisesti ilmoita tarkoitusperäänsä, vaan pyrkivät profiloitumaan ”hyväntekeväisyysprojekteiksi”. Rahoittajina toimivat tuhannet turkkilaiset liikemiehet.

Miksi Erdoganin ja Gülenin sukset sitten hiljattain menivät ristiin? Kuten tiedetään, Erdogan syyttää gülenistejä vallankaappausyrityksestä, Gülen kiistää osallisuuden. Erimielisyydet juontuvat kuitenkin jo muutaman vuoden taakse. Gülen ei ollut tyytyväinen Erdoganin tapaan johtaa maata ja pelkäsi, että häneen liittyvät korruptioskandaalit nakertavat kannattajia heidän yhteiseltä ideologiselta tavoitteelta. Gülenin pelko oli, että Erdoganin tiukan itsevaltiuden seurauksena turkkilaisten keskuudessa syntyy vihaa islamia päin. Näin miesten välille syntyi pesäero, joka nyt näyttää tulehtuneen täysimittaiseksi ideologiseksi sodaksi.

Gülenin kannattajia löytyy kaikkialta Euroopasta, Suomestakin. Koulujen ja muun tiedonvälityksen kautta gülenistit haluavat kasvattaa nuorista itselleen aattelisia seuraajia, jotka yhtyvät heidän tavoitteisiin neo-ottomaanisen, sunni-islamilaisen suurmahdin perustamisesta. Minusta meillä on kaikki syyt suhtautua gülenisteihin ja heidän ajamiin tavoitteisiin suurella varauksella.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 22.08.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s