Marokon vaalitulos: ojasta allikoon

Marokon viime viikkoiset vaalit voitti islamistinen Oikeus- ja kehityspuolue eli PJD. Puolue sai 125 paikkaa 395 paikasta. PJD:n esikuva on Turkin AKP, joka on vienyt Turkkia islamilaiseen ja itsevaltaiseen suuntaan. Mikäli Marokon PJD jatkaa AKP:n tietä, se vie maata ojasta allikoon – huolimatta siitä, että tällä hetkellä kuningasperhe päättää maan kaikista suuntauksista.

Tällä hetkellä PJD:tä kutsutaan maltilliseksi islamilaiseksi puolueeksi. Toistaiseksi Marokon poliittinen tilanne ei mahdollista siitä, että islamistiset puolueet pystyvät hallitsemaan maata. Onneksi, sillä historia on osoittanut, että islamistiset puolueet ovat maltillisia siihen asti kun pääsevät valtaan. Valtaanpääsyn jälkeen ne usein hiljalleen radikalisoituvat uskonnon tulkinnassaan.

Marokon historiassa Kuningas aina on ollut korkein poliittinen ja uskonnollinen hahmo ja maan tärkeimmät päätökset tekee kuninkaan perhe. Kuningaskunta on hallinnut maata 1600-luvulta alkaen. Maa on ollut suurvaltojen, erityisesti eurooppalaisten miehittämä kohde historiassa. Kuninkaalla on laajat valtaoikeudet ja se on ollut suuri este maan demokratian kehitykselle. Marokolla on kuitenkin hyvät suhteet EU-maiden ja USA:n kanssa.

Marokko selviytyi vuonna 2011 arabikevään myllerryksistä sillä, että kuningas onnistui tekemään merkittävän taloudellisia, sosiaalisia ja poliittisia uudistuksia. Maassa on korkea nuorten työttömyys ja suuri tyytymättömyys nykyiseen taloustilanteeseen.

Poliittisen islamin vahvistuminen näiden vaalien myötä saattaa viedä Marokkoa väärään suuntaan. Maassa toimii jo nyt laaja maanalaisten ääri-islamistien verkosto, jonka jäsenet ovat kytköksissä Al-Qaidaan ja Isikseen. On mahdollista, että maasta tulee Algerian ja Libyan kaltainen poliittisen islamin pesäke, joka aiheuttaa lännelle harmaita hiuksia.

Vaikka Marokon kuningas on itsevaltaisesti päättänyt maan sisä- ja ulkopolitiikasta ja pystyy ohjamaan maata itse haluamaansa suuntaan, saattaa tulevaisuudessa islamistien nousun myötä mopo karata käsistä ja maa muuttua itsevaltaisesta monarkiasta islamilaiseksi valtioksi. Jos pitäisi valita, monarkia eli näennäinen demokratia on pienempi paha kuin islamilainen hallitusmuoto.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 10.10.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s