Turkki ja Irak sanasodassa Mosulin vapauttamisesta

Turkki valloitti Kyproksen, Pohjois-Syyrian ja Pohjois-Irakin – onko nyt vuorossa Mosulin lääni Irakissa? Turkin joukot ovat valloittaneet Pohjois-Irakista useita alueita 90-luvulta alkaen. Alueet kuuluvat Irakille, mutta Turkki pitää niissä väkisin omaa armeijaansa. Nyt Turkki havittelee öljykentistään kuuluisaa Mosulin aluetta itselleen.

Historiallisiin syihin vedoten Turkki kuvittelee, että öljyrikas sunni-muslimien asuttama Mosulin lääni kuulu sille. Tämä siitä huolimatta, että Mosulin asukkaat, sekä arabit että kurdit ovat jatkuvasti vastustaneet Turkin väitteitä. Tällä hetkellä Turkilla on noin 3000 sotilasta Pohjois-Irakissa ja kansainvälisten tietojen mukaan se on tänään vienyt lisää joukkoja Irakin ja Turkin välisen rajan tuntumaan. Irakin viranomaiset, erityisesti pääministeri ja puolisotilaalliset shiiat, ovat varoittaneet Turkkia ja vaatineet sitä vetämään joukkonsa pois elävänä, tai muuten sotilaat palautetaan Turkkiin kuolleina.

Turkin ja Irakin välinen konflikti on kiristynyt viime päivinä, kun Isisin vastainen kansainvälinen koalitio valmistelee parhaillaan iskua Isisin viimeiseen Irakilaiseen tukikohtaan joka sijaitsee Mosulissa. Irakin viranomaiset eivät halua, että Turkki on mukaan Mosulin vapauttamisessa Isisiltä, koska pelkäävät Turkin vain sotkeutuvan entistä enemmän maan sisäisiin asioihin. Irakin pääministeri Ebadi on ilmaissut tämän toiveensa Turkille selkeästi ja useaan otteeseen. Turkin presidentti Erdoganin vastaus on, että Ebadi ”ei ole sellaisessa asemassa, jossa pystyisi sanelamaan Turkille ehtoja”. Erdogan on painottanut, että Turkin joukot pysyvät Irakissa ja aikovat osallistua Mosulin vapauttamiseen irakilaisten toiveista huolimatta.

Irakin viranomaiset pelkäävät, että Turkki valloittaa Mosulin alueen pysyvästi Isisin jälkeen. Turkki myös tukee tiettyjä sunniryhmittymiä Irakissa, jotka ovat paikallisten shiiojen vihollisia. Olemalla sotilaallisesti läsnä Irakissa Turkki haluaa kontrolloida maata, erityisesti myös alueen kurdeja, ja lisätä omaa vaikutusvaltaansa tällä öljyrikkaalla alueella.

EU:n olisi hyvä tuomita jyrkemmin Turkin sekaantuminen Irakin sisäisiin asioihin. Turkkia tulisi painostaa vetämään pois armeijansa Pohjois-Irakista, muuten on mahdollista että alueella kytevät konfliktit leviävät entisestään ja syntyy taas uusia pakolaisia.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 12.10.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s