Me ulkomaalaiset, te suomalaiset

Välillä kun katsoo telkkarista keskusteluohjelmaa, tuntuu siltä kuin kaikkien puheenvuorot pystyisi arvaamaan etukäteen. Varsinkin maahanmuuttoon liittyvissä keskusteluissa maahanmuuttajataustaiset ihmiset ovat aina puolustuskannalla. He esiintyvät aina ääninä, jotka kannattavat maahanmuuttoa ja esimerkiksi puolustavat islamia tai naisten huivin käyttöä. Miksi maahanmuuttajien pitäisi aina puolustaa maahanmuuttajia?

Omasta tuttavapiiristäni lähes kaikki Lähi-idästä kotoisin olevat suomalaiset ymmärtävät, että maahanmuuttopolitiikkaa tulisi voida kehittää nykyistä parempaan suuntaan ja että kaikilla on rajalliset vastaanottomahdollisuudet. He eivät halua islamisoida yhteiskuntaa vaan itse asiassa suhtautuvat usein tähän uskontoon kielteisesti. He ovat nimittäin joutuneet lähtemään kotimaastaan sen vuoksi, että teokraatit ovat tehneet siitä mahdottoman elää. He ovat siis uskonnon uhreja. Miksi he kiivailisivat oikeudesta harrastaa islamia Suomessa? En myöskään tunne yhtäkään iranilaista naista, joka täällä käyttäisi huivia.

Myös maahanmuuttajataustaiset ymmärtävät, että jos Suomen kokoisen valtion rajat avataan kaikille, ei hyvinvointiyhteiskuntaa voida enää rahoittaa. Tästä aiheutuisi myös suuria turvallisuusriskejä ja esimerkiksi työn saanti tietyillä aloilla vaikeutuisi. Ehkä jollekin tulee yllätyksenä, että myös maahanmuuttajat ajattelevat Suomen etua, eivätkä siksi useinkaan halua tänne semmoisia toimintatapoja, jotka vaarantavat hyvinvointiyhteiskunnan.

Maahanmuuttajille voisi antaa muitakin mahdollisuuksia mediassa, kuin täyttää maahanmuuttomyönteisen, poliittisen islamin ystävän roolia. Sama ilmiö näyttäisi havaintojeni mukaan olevan totta myös politiikassa. Ne kansanedustajat, jotka ovat maahanmuuttajataustaisia, ovat usein äänekkäitä maahanmuuton puolustajia. Vastaavasti kriitikot ovat aina kantasuomalaisia.

Kaikki tämä luo vääristynyttä kuvaa siitä, että maahanmuuttajilla olisi agendallaan uusien maahanmuuttajien värvääminen Suomeen. Todellisuushan ei ole tämä, vaan maahanmuuttajilla on asiaan erilaisia näkökulmia siinä missä muillakin.

Osin kyseisen ilmiön seurauksena julkinen keskustelu on jakautunut kahtia, jossa äänessä ovat ”me kantasuomalaiset” ja ”ne maahanmuuttajat”. Tämä kaivaa vain turhia siiloja ihmisten välille, eikä edistä yhteiskunnan kehittymistä.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 18.10.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s