Nainen aina on syyllinen

Islamilaisessa kulttuurissa nainen on aina syyllinen.

Omassa kodissa naiset toki voivat olla hallitsevassa, alistuvassa tai tasa-arvoisessa asemassa, ihan kuten lännessäkin. Mutta lainsäädännön edessä sekä konfliktien sattuessa synti on aina naisen syytä.

Erityisen häpeällisenä pidetään naisten tekemiä ”seksuaalirikoksia”, jotka eivät aina ole edes paikallisen lainsäädännön mittapuulla oikeita rikoksia. Niistä naiset kuitenkin usein maksavat hengellään. Jos nainen esimerkiksi seurustelee miehen kanssa tai hän tulee raiskatuksi, on edelleen yleistä, että ”pelastaakseen perheen kunnian” nainen surmataan tai suljetaan yhteisön ulkopuolelle. Hänet saatetaan myös pakottaa menemään naimisiin raiskaajansa kanssa. Hänen mieskumppaninsa tai raiskaaja jäävät usein tuomiotta. Miehille on monta tapaa himon purkamiselle, voivathan he ottaa jopa neljä vaimoa sekä lisäksi solmia haluamansa määrän muutaman tunnin kestoisia ”lyhytavioliittoja” seksin harrastamiseksi. Naisilla tietenkään ei ole vastaavia oikeuksia. Silti raiskauksia tapahtuu.

Raiskaus toki on islamilaisissakin maissa rikos, mutta se on niin suuri häpeä koko naisen perheelle, että raiskaustapauksia harvoin viedään oikeuteen. Jos niitä viedään, mies usein vetoaa siihen, että nainen vietteli hänet, ja koko juttu voidaan todeta naisen syyksi.

Islamilaisissa maissa halutaan, että nainen pysyy kotona ja hoitaa lapsia – muuten hän ei ole kunnon nainen eikä vaimo. Jos naiset eivät alistu tiukkoihin pukeutumis- ja käyttäytymiskoodeihin, heitä solvataan, halveksutaan, pahoinpidellään, vangitaan tai jopa tapetaan. Jopa maan korkeimmat päättäjät esimerkiksi Turkin, Iranin ja Saudi-Arabian kaltaisissa maissa kehottavat virallisissa puheissaan naisia pysymään kotona, tekemään lapsia ja palvelemaan miestään.

Uskonto, maan lainsäädäntö ja perheen miehet (isä, veli, aviomies ja muut miespuoliset sukulaiset) tekevät usein yhteistyötä naisten vapauksia vastaan.

Siksi tilannetta on äärimmäisen vaikea muuttaa. Uskon kuitenkin, että naisten asema Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa paranee, kun uskonnon vaikutus vähenee. Uskonnollisia johtajia ei tulisi kunnioittaa, kunnes he muuttavat kantansa naisten aseman suhteen. Esimerksiksi tällä hetkellä EU käy virallisia keskusteluja monen sovinistisesti ajattelevan uskonnollisen johtajan kanssa.

Olisi hienoa, jos länsimaat rohkeammin ottaisivat puheeksi naisten oikeudet vieraillessaan Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Esimerkiksi huivipakkoa voi välillä uhmata tai kritisoida, kaikkeen ei vierailijankaan tarvitse mukisematta alistua. Lisäksi EU:ssa pitäisi tiukemmin puuttua alueellaan tapahtuvaan sharia-lain noudattamiseen, jota monet perheet harjoittavat salassa paikallisen moskeijan tai islamilaisen yhteisön kautta.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 31.10.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s