Islamismi ja nationalismi yhdistyvät Turkissa vaarallisesti

Toukokuussa ennustin, että Turkki aikoo pian lakkauttaa poliittisia puolueita ja luisuu syvemmälle kohti yksipuoluejärjestelmää. Tämä synkkä ennuste näyttää käyvän toteen, kun eilen Turkki pidätti ainoan virallisen kurdipuolueen HDP:n johtajistoa ja useita kansanedustajia ns. ”terrorismiepäilyistä”.

Tähän mennessä Turkki on pidättänyt kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka ovat edustaneet presidentti Erdoganin johtaman AKP-puolueen vastaisia mielipiteitä. Nähtävästi kaikki, jotka kritisoivat AKP:n ottomaanipolitiikkaa tai vaativat vähemmistöryhmille oikeuksia, leimataan terroristiksi. Suuntaus on huolestuttava.

Turkki on kovaa vauhtia luisumassa kohti äärinationalistista, islamilaista hallitusmuotoa. Näiden kahden aatteellisen suuntauksen yhdistelmä voi olla hyvin vaarallinen. Erdogan pyrkii elvyyttämään Ottomaani-imperiumin aikaista suur-Turkkia. Sitä tavoitellessaan hän ja hänen liittolaisensa tekevät toimia, jotka vaientavat ja pyyhkivät etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen asemaa maan sisällä. Lisäksi he sekaantuvat naapurimaiden asioihin ja yrittävät kahmia heiltä lisää maapinta-alaa Turkille.

Erdogan on avoimesti ilmoittanut ihailevansa Hitleriä. Jos Erdogan jatkaa toimiaan toisinajattelijoita, vähemmistöjä ja kurdeja kohtaan, maa saattaa hyvinkin syöksyä täysimittaiseen sisällissotaan. Tämän konfliktin liekit tuntuisivat Euroopassa asti.

Vuonna 2013 kirjoitin raportin Turkin sisäpolitiikasta, jossa analysoin ja ennustin Turkin politiikan suuntaa. Valitettavasti raporttia ei Suomessa julkaistu (kansainvälisesti kylläkin), kenties se oli liian arkaluontoinen.

Perinteisesti Suomella on ollut lämpimät välit Turkkiin. EU:n ja erityisesti Suomen olisi kuitenkin nyt harkittava kumppanuuttaan Turkin kanssa tarkoin. Ystävyyden ehtoja tulisi tiukentaa niin, että yksinvaltiutta havitteleva Erdogan ei pääse toteuttamaan synkimpiä suunnitelmiaan.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 04.11.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s