Asiantuntijoita on moneksi – puolueellinen rekrytointi pois

Tietyt ryhmät ja poliittiset puolueet nostavat tieten tahtoen uussuomalaisia esiin, tyypillisesti teemoihin jotka liittyvät maahanmuuttoon, naisten oikeuksiin tai vähemmistöjen asemaan. Hienoa, että myös uussuomalaisille annetaan mahdollisuuksia. Yleisö ei kuitenkaan saa olla liian sinisilmäisiä, sillä kaikilla ihmisillä, niin kanta- kuin uussuomalaisillakin, on omanlaisensa lähtökohdat joiden puitteissa analysoivat maailmaa. Tämä näkyy ja kuuluu monen asiantuntijan työssä.

Shiia-taustan omaava asiantuntija saattaa puhua hyvinkin vuolaasti Isisiä vastaan, mutta olla hiiskumatta oman leirin terroristeista. Sunni-taustainen asiantuntija sen sijaan kritisoi Iranin sotkeutumista Syyrian konfliktiin, mutta ei kritisoi Turkkia tai sen toimia. Yleisön vastuulla on kursia kokoon todellisuutta parhaiten kuvaava tilkkutäkki saamistaan hajanaisista informaatiomuruista.

Täydelliseen puolueettomuuteen tuskin koskaan päästään. Asiantuntijapaikat pitäisi kuitenkin jakaa osaamisen, ei taustojen perusteella. Maahanmuuttajataustainen henkilö ei itsessään ole pätevämpi kuin kantasuomalainen maahanmuuttoteemojen asiantuntijaksi. Sama pätee myös toisin päin. Nyt monen asiantuntijarekrytoinnin kohdalla jaetaan vaivihkaa pisteitä joko kantasuomalaisuudesta tai maahanmuuttotaustasta, riippuen organisaatiosta ja vaaditusta asiantuntemusalueesta.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 15.11.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s