Timo Soini lepsuna Turkille

Turkille kuuluu huonoa. Maa on sisällissodan partaalla, omia kansalaisia tapetaan, kaupunkeja tuhotaan ja sananvapautta tai oppositiota ei juurikaan enää ole. Aktiivisesti Syyrian ja Irakinsotiin sotkeutunut Turkki on viimeistään nyt suututtanut paitsi EU:n, myös koko kansainvälisen yhteisön.

Ihmettelen siksi Soinin eilen Helsingin Sanomille antaman lausunnon maltillisuutta. Suomi ei vieläkään ole virallisesti tuominnut suorasanaisesti Turkin toimia, vaikka näin ovat tehneet Tanska, Ruotsi, Norja, Yhdysvallat ja EU:n viranomaiset.

Soini totesi HS:n haastattelussa, että “ilman Turkkia ei voi ratkaista mitään ongelmaa Syyriassa tai Irakissa”. Tutkijana olen toista mieltä. Tilanne saadaan ratkaistua vain, jos Turkki lakkaa sekaantumasta konfliktiin. Nyt se toimii molemmissa maissa vastoin USAn ja kansainvälisen yhteisön toiveita, tukee islamisteja ja valloittaa itselleen maa-alueita. Turkki on itse pakolaisvyöryn takana, toisaalta koska lietsoo alueella sotaa, ja toisaalta koska pystyy halutessaan antaa rajojensa vuotaa Eurooppaan. Tämän kaltaisen kumppanin kanssa ei pystytä ratkomaan ongelmia.

Suomella on perinteisesti ollut hyvät suhteet Turkkiin ja olemme tukenut maan EU-jäsenyyttä. Soinikin viittasi lausunnossaan hyviin taloussuhteisiin, joita ei haluta vaarantaa. Lienevätkö ne syynä Suomen verrattain maltilliseen Turkki-kantaan?

Nyt olisi korkea aika antaa jyrkkä tuomio Turkin toimille ulkopolitiikan päämiehen suusta. Islamismin, nationalismin ja yksipuoluejärjestelmän yhdistelmä olisi tikittävä aikapommi EU-rajalla. Ja jos ote Turkkiin lipsuu, kuten se Soinin mukaan tekee, olisi kaikkein järkevintä asettaa maalle talouspakotteet kuten EU-johto on jo väläytellyt.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 15.11.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s