Mitä seurauksia Turkille EU-äänestyksen jälkeen?

Euroopan parlamentti äänesti suurella enemmistöllä Turkin EU-neuvottelujen jäädyttämisen puolesta. Tämä on hieno askel. Se on merkki siitä, että valtaosa edustajista ei hyväksy ihmisoikeuksien polkemista. Samalla äänestys viestii jotain niistä, jotka äänestivät jäädyttämistä vastaan. He ovat valmiita asettamaan talous- ja muut intressit tasa-arvoperiaatteiden edelle. Paavo Väyrynen ja hänen eurooppalaiset aatekollegansa osoittivat, että ihmisoikeudet eivät paina heidän poliittisessa salkussaan.

Petri Sarvamaan kaltaiset edustajat pelkäävät, että äänestys turhaan suututtaa Turkkia ja että sen myötä maa voi hakeutua pois pakolaissopimuksesta. EU:n ei kuitenkaan tule jäädä pakolaisasian vuoksi Turkin panttivangiksi saati jättää omaa ulkorajaansa tämän häilyvän maan armoille. Kuten olemme nähneet, Turkki itse on pakolaisvyöryn takana. Riippumatta äänestyksestä, Turkki voi milloin vain päättää jälleen avata rajansa.

Turkin jäsenyysneuvottelut alkoivat 2005, ja Suomi on aina suhtautunut myönteisesti Turkin jäsenyyspyrkimyksiin. Hyväksyttiinhän Turkki jäsenehdokkaaksi juuri Helsingissä järjestetyssä huippukokouksessa 1999. Nyt oli ilo huomata, että suurin osa suomalaisista europarlamentaarikoista on havahtunut kipeään tilanteeseen eikä puolla jäsenyysneuvottelujen jatkamista.

Vaikka äänestys ei sinänsä lakkauta jäsenneuvotteluja, on viesti Turkille vahva: maa ei ole tervetullut EU:hun ennen, kuin se täyttää tietyt vähimmäiskriteerit.

Erdogan kritisoi äänestyksen tulosta ja totesi sen olevan merkityksetön. Hän aikoo hakea kumppanuutta tulevaisuudessa entistä enemmän Iranin, Kiinan ja Venäjän suunnalta. Jos EU ja USA yhdessä lopettaisivat Turkin hallituksen tukemisen, maa ei pystyisi jatkamaan nykylinjallaan vaan joutuisi tekemään myönnytyksiä.

Oma veikkaukseni on, että lähitulevaisuudessa tullaan näkemään uusi vallankumous. Se ei enää jäisi pelkäksi yritykseksi, vaan syrjäyttäisi lopullisesti islamistisen Erdoganin.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 24.11.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s