Haukio noudatti shariaa, Iranin suurlähettiläs ei kättele

Iranin suurlähettiläs ei kätellyt presidentin puoliso Jenni Haukiota eilen Itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Silmiinpistävää tämä on eritoten siksi, että Haukio piti tiukasti huntua ja hijabin päällään vieraillessaan taannoin Iranissa.

Onkohan maiden välisissä diplomaattisuhteissa kaksoisstandardit? Ainakaan iranilaisen delegaation naisedustajat eivät poistaneet huntujaan vieraillessaan Suomessa.

Laittaessaan hunnun päähän Iranissa Haukio alistui noudattamaan miesdiktaattorien sovinistisia lakeja. Jos arvostaa naisten oikeuksia ja vaatii niitä muillekin, ei ole pakko mennä maahan jossa naisia alistetaan kaikin keinoin. Ainakaan iranilaiset naiset eivät suurelta osin ilahtuneet Haukion pukeutumisesta. He olivat toivoneet, että naisten oikeuksien loukkauksia oltaisiin käsitelty valtiovierailun aikana sen sijaan että niille alistutaan.

Naisten oikeuksien loukkauksilta ei pidä sulkea silmiään sillä verukkeella, että halutaan näyttää arvostustaan vieraan kulttuurin uskontoa tai lakeja vastaan. Iranilaiset lait sortavat naisia ja paikallisten on pakko niihin alistua.

Ymmärrän, että taloudellisten ja poliittisten syiden vuoksi halutaan miellyttää muita. Vahva viesti maailmalle olisi kuitenkin sovinististen ja naisia syrjivien valtiovierailujen boikotoiminen. Tasa-arvon periaatteita ei saisi uhrata kaupankäynnin takia.

Alla vielä taannoinen listaus 16 naista sortavista iranilaislaeista. Siellä on myös Iranin johtajan naistenpäivän twiitti – sen sisältö kertoo paljon paikallisten arvostuksesta länsimaisia arvoja kohtaan.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 07.12.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s