Arabimaat eivät vastaanota pakolaisia

Persianlahden arabivaltioita kuten Qataria, Bahrainia, Saudi-Arabiaa ja Yhdistyneitä Arabiemiirikuntia yhdistää paitsi satumainen rikkaus, myös nihkeä suhtautuminen pakolaisiin. Yksikään Persianlahden arabimaa ei ole allekirjoittanut YK:n vuoden 1951 pakolaissopimusta, joka velvoittaa suojelemaan maahan saapuvia turvapaikanhakijoita. Siksi he eivät vastaanota juuri ollenkaan pakolaisia, vaikka heillä olisi siihen hyvät edellytykset.

Pelkästä rasismista ei voi olla kyse. Arabiemiraateissa noin 70 % asukkaista on ulkomaalaisia, ja vajaa 10 miljoonasta asukkaasta vain 1,4 miljoonalla on maan kansalaisuus. Jos emiraatit kerran vihaisivat ulkomaalaisia, miksi he ottaisivat niin avosylin vastaan vierasmaalaisia työntekijöitä? Syy pakolaisvihaan piilee muualla.

Moni on kuullut Saudi-Arabian kuuluisasta telttaleiristä, joka sijaitsee Mekka-pyhiinvaelluskohteen tuntumassa. Siellä on hienot, ilmastoidut teltat joihin voi mukavasti majoittua kolme miljoonaa ihmistä. Teltat ovat käytössä vain muutaman päivän vuodessa pyhiinvaelluksen aikana, muutoin ne ovat täysin tyhjillään.

Ainakin Syyrian ja Irakin sunniarabien olisi helppo integroitua Persianlahden maihin, kun kieli, kulttuuri ja uskonto ovat samoja. Mitään varsinaisia kotoutumistoimenpiteitä ei olisi tarpeen aloittaa, kun vanhemmat pääsisivät kielitaitoisina suoraan työmarkkinoille ja lapset kouluun. Myös aikanaan jos tilanne omassa maassa rauhoittuu, ei pakolaisilla ehkä olisi niin iso kynnys palata takaisin.

Mistä siis kiikastaa? Persianlahden maat ovat perustelleet politiikkaansa turvallisuuskysymyksellä. He pelkäävät pakolaisten lisäävän turvattomuutta. Pakolaisten vastaanottamisen ei kuitenkaan ole todettu pitkällä aikavälillä lisäävän turvattomuutta, joten perustelu vaikuttaa ontuvalta.

Maailman tilan ollessa tämä ja inhimmillisen hädän ollessa suuri, minusta EU:n ja Yhdysvaltojen tulisi painostaa Persianlahden maita allekirjoittamaan YK:n pakolaissopimus. Pakolaisia ei pitäisi nähdä ainoastaan kuluttavana voimavarana, vaan ihmisinä ja panostuksena tulevaisuuteen. Moni voi toimia arvokkaana sillanrakentajana isäntämaalleen niin taloudelliseti, poliittisesti kuin kulttuurisestikin.

cnz0thuw8aecunv-jpg-large

Kirjoitus on alunperin julkaistu 13.12.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s