Terrori-iskut mahdollisia myös Suomessa – Näin voimme ennaltaehkäistä terrorismia

Terrorismissa on yleensä kyse islamistien kostosta länsimaita ja maltillisia muslimeita vastaan. Mielenterveyskortin heiluttelu on turhaa. Vaikka jokin yksittäinen iskun tekijä olisikin “masentunut” tai muuten mielisairas, terroristiorganisaatioiden takana on ideologia. Heillä on satoja tuhansia kannattajia ja miljardeja vastustajia.

Terrori-isku on mahdollinen myös Suomessa. Myös Suomi, Ranskan ja Saksan tavoin, on lähettänyt Lähi-itään joukkoja kouluttamaan Isisin vastaisia taistelijoita. Myös täällä asuu radikalisoituneita islamisteja, jotka ovat kytköksissä äärijärjestöihin. Siitä kielii jo se, että Suomesta on lähtenyt eniten jihadisteja taistelemaan Isisin riveihin suhteessa muslimien määrään maassa.

Islamistien kitkeminen Suomesta ja muualta maailmassa on ainoa tapa suojautua terrorismilta. Niin kauan kun islamistiset jihadistiset ryhmittymät ovat keskuudessamme, on mahdollisuus että iskut viattomia kansalaisia kohtaan jatkuvat. Mitä siis voi tehdä?

Islamistien vapaa kokoustaminen Suomessa kiellettävä

Minusta tiettyjä uskonnollisia ryhmittymiä olisi syytä valvoa tiukemmin. Suomessa löytyy yllin kyllin poliittisen islamin edustajia; sekä shiia- sekä sunni-suuntauksissa. Esimerkiksi Muslimiveljeskunnan kannattajat kokoustivat hiljattain Helsingissä kaikessa rauhassa. Paikalliset shiiat puolestaan ovat kutsuneet Suomeen poliittisesta islamista luennoivia johtajia kouluttamaan ja inspiroimaan heitä.

Ihmettelen, miten tämä on mahdollista. Tämän kaltainen toiminta olisi pitänyt kieltää jo aikoja sitten. Poliittinen islam on aina vaarallista, ja kaikki sen aatteen kannattajat ovat minusta potentiaalisia tulevia terroristeja tai heidän tukijoitaan. Jos suomalaiset viranomaiset haluavat jostain syystä antaa radikaalin islamin edustajien kokoustaa täällä, olisi kaikkea heidän toimintaa vähintäänkin valvottava tiukasti.

Tämä on ensimmäinen askel terroriuhan pienentämiseen. Lisäksi on muita keinoja, jotka kantavat hedelmää pidemmällä aikavälillä.

Koulujen uskonnonopetusta voisi päivittää mieluiten niin, että kaikilla on yhteinen uskonnon opetus. Kannatan myös Ranskan mallia, jossa kaikenlaisten uskonnollisten symbolien, kuten islamilaisten päähuivien, käyttö kouluissa on kiellettyä. Näin kaikille lapsille voitaisiin taata toisaalta tasa-arvoinen kasvuympäristö, sekä toisaalta vapaus itse valita missä määrin ilmaisee omaa uskontoaan kodin ulkopuolella sillä perheet eivät pystyisi sanelemaan kuinka uskonnollisesti lapsen tulisi pukeutua.

Yleisen rauhan ja kaikkien viihtyvyyden vuoksi rajaisin myös julkisen tilan uskonnon harjoittamisen ulkopuolelle. Muslimien rukoilu ryhmissä julkisissa paikoissa kuten sairaalan aulassa, lentokentällä, kauppakeskuksissa yms tulisi tapahtua ainoastaan rukoiluun tarkoitetussa huoneessa eikä kaikkien katseiden alla yleisillä kulkuväylillä. Rajoittaisin myös uskonnollista saarnaamista julkisissa tiloissa. Nyt esimerkiksi Helsingin keskusta on täynnä kristinuskon käännyttäjiä, mikä mielestäni on tarpeetonta. Samoin kieltäisin islamilaisten ja muiden uskontojen käännytys- ja saarnausyritykset julkisista tiloista.

Tärkeää on myös tutkia erittäin tarkoin kaikki, jotka matkustavat terrorismin kohdealueisiin kuten Irakiin, Syyriaan tai tiettyihin osiin Turkkia. Moni vierailee ko. alueilla täysin laillisista syistä (toimittajat, humanitäärisen avun antajat, liikemiehet tai vain alueen muualle muuttaneet asukkaat), mutta monella on kytköksiä terrorismiin. Siksi matkustusta on valvottava nykyistä tarkemmin.

Jihad-taistelijat ovat erittäin vaarallisia palattuaan Eurooppaan. Viranomaisten olisikin nyt tehostettava toimintaansa, jotta kaikki joita epäillään osallistumisesta tai avunannosta islamilaiseen sotaan, saadaan valvonnan piiriin ja oikeuden eteen. Heidän ei tulisi saada liikkua vapaalla jalalla tai viestitellä vapaasti ennen kuin voidaan todeta, että he eivät ole osallistuneet alueella sotilaalliseen toimintaan tai sen tukemiseen.

Terrori-iskut länsimaihin lisääntyvät yleensä silloin, kun terroristijärjestöt ovat ahdingossa. Isisillä on mennyt jo jonkin aikaa huonosti Syyriassa ja Irakissa, mikä lienee yksi syy lisääntyneille terrori-iskuille. Kansainvälinen koalitio on vapauttamassa Isiksen valloittamat tukikohtakaupungit. Se on siis selkeästi niskan päällä ja Isis häviöllä. Isistä on myös epäsuorasti tukeneet jotkut sunnivaltiot, jotka nyt kamppailevat sisäisten kriisien parissa ja ovat siksi vähentäneet tukeaan.

Suomessa on joukko henkilöitä, jotka suunnittelevat ja ihannoivat laajennetun väkivallan ja terrorismin toteuttamista. On syytä muistaa, että terroristit ovat paitsi länsimaiden vihollisia, myös tavallisten muslimien vihollisia.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 20.12.2016  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s