Kukistuuko terroristijärjestö Isis koskaan?

Isis saadaan kokonaan kukistettua Irakissa ja Syyriassa vuoden 2017 alkupuoliskolla, kun se menettää viimeisetkin hallitsemansa alueet. Radikaalit äärimuslimit eivät kuitenkaan katoa, toimivat he sitten Isisin riveissä tai jonkun muun järjestön nimissä.

Isis on radikaalia poliittista islamia ajava järjestö, joka edustaa sunni-tulkintaa. Järjestön juuret ulottuvat vuoteen 2003, jolloin Yhdysvaltain ja Britannian johtama liittouma syrjäytti sunni-diktaattori Saddam Husseinin ja asetti tilalle shiia-hallitsijan. Sunnit tunsivat joutuneensa shiiojen alakynteen Irakissa ja osa radikalisoitui. Samaan aikaan irtisanottiin tuhansia Saddamia kannattaneita upseereja ja heidän tilalleen nimitettiin shiia-sotilaita. Isis syntyi kun syrjäytetyt sunnit, irtisanotut upseerit, maassa jo toimineet al-Qaidan jäsenet sekä kansainväliset jihadistit yhdistivät voimansa ja tietyt sunni-valtiot ryhtyivät tukemaan heitä.

Tähän asti terrorismin vastaisessa taistelussa ollaan keskitytty taistelemaan yksittäisiä ryhmiä vastaan, kuten nyt Isisiä. Mikäli halutaan kitkeä poliittinen islam ja terrorismi ilmiönä, kannattaisi taistelu suunnata ”lopputuotteen” sijaan terrorismia synnyttäviin ”tuotantolaitoksiin”.

Ääri-islamilaiset ryhmät ovat hyviä pelinappuloita niille, jotka haluavat synnyttää konflikteja. Terroristit saavat hengellisen tuen uskonnosta, mutta taloudellisen ja aseellisen tuen islamilaisilta diktaattoreilta, aseteollisuudelta ja epäsuorasti myös joiltakin suurvalloilta. Miksi? Epävakaissa oloissa on helpompi myydä aseita, solmia tuottavia diilejä tai kylvää itselleen suotuisaa ideologiaa.

Terrorismin vastaisessa taistelussa tulisi siksi keskittyä siihen, että saadaan eri tahot lakkauttamaan tukensa terroristeille.

Länsimaiden ei kannata tukea mitään uskonnollista tai etnistä ryhmää taisteluissaan toista vastaan. On hedelmällisempää tukea tasa-arvon ja demokratian toteutumista.

Lisäksi islamin uskonoppineiden tulisi reformoida uskontoa niin, että tulkinnoissa painotetaan yhteiskunnan kannalta positiivisia arvoja ja lievennetään poliittisia osia.

Ääri-islamilaisen liikehdinnän ensimmäiset uhrit ovat maltilliset muslimit. Isis on romuttanut Irakin ja Syyrian yhteiskunnan rakenteet, infrastruktuurin, orastavan demokratian sekä talouselämän ja muuttanut alueen kansainväliseksi sotatantereeksi.

Mikäli ulkovallat lopettaisivat alueen sisäisiin asioihin sotkeutumisen sekä diktaattorien tukemisen ja Lähi-itään luotaisiin aidot demokratian edellytykset, ei radikalisoitumiselle enää olisi tarvetta.

Teksti julkaistu Iltalehden printtiversiossa 20.1.2017

Alan Salehzadeh

 

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s