Astanan Syyrian rauhanneuvottelut eivät tuo tulosta

Syyrian rauhanneuvotteluja järjestetään tuon tuostakin, seuraavaksi Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa alkuviikosta. Mitä kaikille neuvotteluille on ollut yhteistä? Epäonnistuminen. Rauhanneuvottelut eivät edes teoriassa voi tuoda rauhaa, mikäli kaikki sodan osapuolet eivät ole neuvottelupöydän ääressä.

Astanan rauhanneuvottelut on järjestänyt Venäjä ja sen uusi liittolainen Turkki. Mukaan on kutsuttu vain niitä oppositioryhmiä, jotka ovat Turkille ja Venäjälle mieluisia. Esimerkiksi kurdit, Yhdysvallat sekä Saudi-Arabian ja Qatarin edustajat on jätetty kokonaan neuvottelujen ulkopuolelle. Tai no todettakoon, että USA osallistuu vain suurlähettilään voimin, mikä näissä piireissä merkitsee sivustakatsojan roolia. Neuvottelupöydässä istuu vain murto-osa opposition edustajista, al-Assadin edustajat sekä Iranin/shiia-ryhmien edustajat.

Tästä syystä nämäkin neuvottelut on tuomittu epäonnistumaan, ikävä kyllä. Mikäli halutaan järjestää rauhanneuvottelut, joissa on edes teoreettinen mahdollisuus neuvotella rauhasta, pitäisi Venäjän ja Yhdysvaltojen tehdä yhteistyötä ja kutsua mukaan kaikki sodan osapuolet saman pöydän ääreen.

Kirjoitus on alunperin julkaistu 22.01.2017  Iltalehden blogissa.

Alan Salehzadeh

Advertisements
Standard

2 thoughts on “Astanan Syyrian rauhanneuvottelut eivät tuo tulosta

 1. Taneli Mustonen says:

  > Rauhanneuvottelut eivät edes teoriassa voi tuoda
  > rauhaa, mikäli kaikki sodan osapuolet eivät ole
  > neuvottelupöydän ääressä.

  Eivät varmaankaan tuo lopullista tulosta, mutta kysymys onkin siitä vievätkö ne lähemmäksi rauhaa.

  Rauhan pysyvyys taas riippuu siitä kuinka fyysisesti läheisiä neuvottelun osapuolet ovat Syyrialle. Ehkä kaukaiset takuumiehet, vaikkapa USA, Venäjä ja Kiina, voivat saada rauhan aikaan mutta tuollaisen rauhan ylläpitäminen tulee erittäin kalliiksi.

  Lähimpien naapurien on osallistuttava neuvotteluihin. Ehkä ajan myötä lopulta kaikki naapurit ovat rauhaa tekemässä.

  • Olette oikeassa. Turkin agenda on hyvin erilainen Syyriassa. Turkki hyväksyy mieluummin naapuriksi ISISin, mutta ei kurdeja. Sen lisäksi, että Turkki ei halua alueelleen kurdien itsehallintoaluetta, se myös vastustaa sitä itsehallintoaluetta, jonka kurdit ovat perustaneet omille alueilleen Syyriaan. Aikaisemmin Turkin rajanaapurina oli ISIS, kunnes vähän aikaa sitten kurdit saivat valloitettua ISISiltä takaisin omia alueita ja liittivät ne osaksi demokraattista itsehallintoaluettaan. Tämä suututti Turkin ja sai sen hyökkäämään kurdeja vastaan – se olisi mieluummin jatkanut ISISin naapurina, siitä huolimatta että kurdit ovat ilmoittaneet haluavansa rauhanomaiset, hyvät suhteet Turkkiin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s